Únor 2006 na trhu RM-S

01.03.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Únorové výsledky obchodování s cennými papíry na trhu RM-S je obtížné jednoznačně hodnotit. Na jedné straně sice trh dále posiloval, růst však byl

provázen nečekanými propady a ani měsíční objemy obchodů nedosáhly úrovně předchozího měsíce. Charakteristické pro vývoj trhu jsou výsledky posledních dvou obchodních dnů. Dne 27. února index PK 30 vystoupal v závěrečné hodnotě na historické maximum 2619,91 bodu, když oproti předchozímu dni posílil o jedno procento, aby hned následující den ztratil téměř padesát bodů a poklesl opět pod hranici dvou tisíc šesti set bodů na hodnotu 2571,27, v jediném dni tak ztratil 1,8 %. Oproti poslednímu lednovému dni tak sice index vzrostl (o 1,0 %), ale v průběhu měsíce bylo zaznamenáno jedenáct dní s mezidenním růstem indexu a devět s poklesem. Volatilita indexu byla v únoru relativně vysoká. Nejnižší hodnotu měl v únoru index patnáctého, kdy poklesl až na 2476,55, nejvíce pak vzrostl na již zmíněných 2619,91 bodu. Rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou indexu je téměř šest procent, což svědčí o určité nestabilitě trhu. Přitom pohyby kurzů nahoru či dolů nejsou podle vývoje až tak závislé na oznamovaných výsledcích jednotlivých společností.

Nejsledovanější na trhu s cennými papíry RM-S jsou akcie ČEZ, které si již řadu měsíců zachovávají charakter leadra trhu. V únoru byly opět nejobchodovanější emisí na trhu RM-S, ale vývoj kurzu značně kolísal. Měsíční minimum měl kurz 15. února, kdy poklesl na 792,40 Kč. Měsíc emise otvírala na kurzu 813,00 Kč, v několika prvních dnech února posílila až na 830 korun, aby pak poklesla na měsíční minimum. V následujících dnech se opět vzpamatovala, předposlední obchodní den 27. února se dostala až na měsíční maximum 857,80 Kč, ovšem rekordní ztráta poslední obchodní únorový den ve výši 3,3 % poslala kurz akcií ČEZ opět na úroveň 830 korun.

Dalším titulem, který byl uplynulý měsíc pod stálou pozornosti investorů byly akcie Komerční banky. Akcie otevíraly únorový trh na kurzu 3430 Kč a podobně jako výše uvedený titul postupně ztrácely až poklesly rovněž 15. února na měsíční minimum 3311 korun. Maximum měly akcie Komerční banky rovněž předposlední den, když se dostaly na 3500 korun. Rozdíl mezi maximálním a minimálním měsíčním kurzem činil 5,7 %, volatilita tohoto titulu byla ovšem nižší než v případě akcií ČEZ, kde činil rozdíl 8,2 %.

Obdobnou pozornost na sebe poutaly i akcie Unipetrolu, kde však to bylo v poloze mimo trh s cennými papíry. Akcie otevíraly měsíční obchodování na kurzu 296 korun a v průběhu měsíce celkem jedenáctkrát v mezidenním srovnání poklesly. Kurz se pohyboval mezi 280-296 korunami a rozdíl mezi oběma krajními kurzy byl shodně jako v případě Komerční banky 5,7 %. Závěrečný kurz činil 285,80 Kč a byl o 3,5 % nižší než koncem ledna.

V průběhu měsíce byly vcelku mimo hlavní pozornost akcie Českého Telecomu, přitom rozdíl mezi maximálním a minimálním měsíčním kurzem měly opět 5,7 %. Do centra pozornosti se ovšem akcie Českého Telecomu dostaly první březnový den, kdy bylo s nimi zhruba na hodinu pozastaveno obchodování vzhledem k tomu, že představenstvo a dozorčí rada společnosti připravovaly a posléze oznámily integraci Eurotelu Praha a Českého Telecomu. Vznikne tak nový telekomunikační operátor Telefónica 02 Czech Republic, a.s.

Z emisí, které jsou zařazeny v bázi indexu PK 30 měly největší růst akcie Jihočeské plynárenské, které posílily z 4101 na 5022 korun, tj. o 22,5 %. Více než desetiprocentní růst měly ještě akcie Software 602 (14,6 %) a Pražské plynárenské (12,7 %). Největší pokles kurzu měly akcie Pražské energetické (o 14,3 %), Spolku pro chemickou a hutní (o 13,9 %) a Českých vinařských závodů (o 11,8 %). Největší pokles však zaznamenaly akcie Lesostaveb Šumperk, které nejsou v bázi indexu a jejich kurz se v meziměsíčním srovnání snížil o 18,7 % na 48,40 Kč. Nejvíce vydělal investor, který zakoupil akcie Perly bavlnářských závodů, které za měsíc zpevnily kurz o 26 % na 116 korun.

Na volném trhu RM-S byl tradičně největší zájem o akcie Mittalu Steel Ostrava, které však neudržely kurz z konce ledna a poklesly o 3,2 % na 2 710 korun. I druhý nejlikvidnější titul volného trhu, akcie Vítkovic, v únoru ztratily a poslední únorový den se prodávaly za 257 korun, pokles oproti konci ledna byl shodný jako v předchozím případě, tj. 3,2 %. Nejvíce, o 5,5 %, posílily akcie Tranzy, ovšem tato emise nepatří mezi likvidní na volném trhu, nejvíce ztratily akcie Textilních závodů Veba, jejichž kurz poslední únorový den (195 Kč) byl o 24 % nižší než v lednu.

Na trhu RM-S bylo koncem února celkem 122 emisí, v tom bylo 69 akcií, 2 podílové listy a 51 dluhopisů. Oproti konci ledna z oficiálního trhu byly vyloučeny akcie Severočeské plynárenské, které přešly na volný trh, na kterém bylo koncem měsíce 19 emisí.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník  

Články ze sekce: INVESTICE