BP: Deutsche Telekom hlásí za 4. čtvrtletí pokles zisku o 43 procent, zvyšuje dividendu

02.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropská telekomunikační společnost,...

...Deutsche Telekom AG, dnes reportovala 43procentní pokles zisku za čtvrté čtvrtletí, když prodeje tradičních telekomunikačních služeb klesají již tři roky v řadě. Společnost dnes také oznámila zvýšení roční dividendy o 16 procent.

Čistý zisk firmy poklesl ve čtvrtém čtvrtletí na 989 mil. EUR z 1,74 mld. EUR za shodné období před rokem.

Čtvrtletní tržby firmy se v meziročním srovnání zvýšily na 15,5 mld. EUR ze 14,7 mld. EUR.

Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg News čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 997 mil. EUR, při příjmech 15,5 mld. EUR.

Výkonný ředitel firmy Kai-Uwe Ricke ruší na 32 000 pracovních míst, když poptávka po pevných linkách klesá a konkurenční společnosti jako Vodafone Group Plc využívají slev, aby přilákaly nové zákazníky. Deutsche Telekom rozšiřuje svoji mobilní divizi T-Mobile, ze které pochází polovina příjmů firmy. Rakouská pobočka divize T-Mobile v srpnu souhlasila s převzetím menší konkurenční firmy Tele.ring Telekom Service GmbH za 1,3 mld. EUR, aby tak rozšířila svůj podíl na trhu. Evropské regulační úřady ovšem pohrozily zablokováním této transakce kvůli obavám ze zvýšení cen a ponechaly si čas na přezkoumání transakce do 28. srpna.

Deutsche Telekom, která obnovila výplatu dividendy v roce 2004, vyplatí za rok 2005 dividendu ve výši 72 centů na akcii oproti 62 centům za rok 2004.

Společnost dnes zopakovala, že za letošní rok vykáže pokles EBITDA na 20,2-20,7 mld. EUR, když zvyšuje své investice do marketingu a nových produktů, aby tak získala podíl na trhu.

Ve čtvrtém čtvrtletí se EBITDA firmy zvýšil o 10 procent na 5,2 mld. EUR, oproti odhadům trhu pro 5,12 mld. EUR.

Společnost dnes uvedla, že hodlá zvýšit své investice v letošním roce na zhruba 10 mld. EUR.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE