Souhrn 2. 3. na světových trzích

03.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie ve čtvrtek oslabily, ropa posilovala   Hlavní americké akciové indexy ve čtvrtek korigovaly a odevzdaly část svých středečních zisků. V posledních dnech je obchodování na americkém trhu velmi volatilní a pravidelně se...

a a ... střídají ziskové a ztrátové dny. Za jeden z důvodů čtvrtečního poklesu lze považovat růst ceny ropy, ale i vývoj tržeb maloobchodníků. Negativní vliv obav z vyšších úrokových sazeb se projevil v poklesu akcií bankovních společností. Nejvíce se dařilo energetickým společnostem. Index Dow Jones oslabil o 28.02 bodů na hodnotu 11025.51 bodů. S&P ztratil 2.10 bodů na 1289.14 bodů a technologický Nasdaq klesl o 3.53 bodů na 2311.11 bodů. Cena lehké ropy již třetí den v řadě pokračovala v růstu, když posílila o 2.24% na 63.36 USD za barel.

 

Srovnatelné tržby největšího maloobchodníka na světě společnosti Wal-Mart se v únoru v USA zvýšily o 3.2%, přičemž celkové měsíční tržby stouply o 11% na 25.03 mld. USD. Wal-Mart zároveň prohlásil, že tempo růstu tržeb z prodeje potravin a spotřebního zboží převýšilo smíšené zboží. Společnost nadále očekává, že v prvním čtvrtletí její srovnatelné tržby v USA vzrostou o 2-4%. Vedení společnosti rozhodlo o zvýšení roční dividendy o 11.7% na 0.67 USD na akcii.

 

Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Důvodem jsou především snaha předejít silnějším inflačním tlakům a z historického pohledu velmi nízké úrokové sazby. Rozhodnutí ECB nebylo žádným překvapením, když trh zvýšení sazeb očekával. Prohlášení ECB k rozhodnutí je stále poměrně opatrné. Vzhledem ke zvýšení předpovědi růstu ekonomiky a cen se zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb i ve druhém a třetím čtvrtletí tohoto roku.

 

Index PPI Eurozóny v lendu vzrostl o 1.2%. Výrobní inflace se zvýšila více, než ekonomové očekávali když se odhadoval růst pouze o 0.8%. Meziročně index PPI v lednu vzrostl o 5.3% po růstu o 4.7% v prosinci. Důvodem většího růstu nad očekávání analytiků byl zřejmě silnější růst cen energií.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE