BP: AT&T kupuje společnost BellSouth za 67 miliard dolarů

06.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Telekomunikační společnost...

...AT&T Inc. (T) včera oznámila akvizici společnosti BellSouth Corp. (BLS) za 67 mld. USD, čímž získá zbylou část jejich společného podniku Cingular Wireless, kterou ještě nevlastní, a rozšíří své operace na jihovýchod Spojených států. Firma tak bude zároveň schopna lépe čelit rostoucí konkurenci ze strany kabelových televizí a internetových firem.

Sloučená firma bude poskytovat služby 70 milionům uživatelů místních telekomunikačních služeb, 54,1 milionům uživatelů bezdrátového připojení a bezmála 10 milionům klientů širokopásmových služeb ve 22 státech USA. Tato akvizice je doposud největším kontraktem, který byl kdy v americkém telekomunikačním sektoru uzavřen.

V roce 1999 sice souhlasila společnost MCI WorldCom Inc. s převzetím firmy Sprint Corp. za ještě větší sumu - 115 mld. USD - ale tento kontrakt byl zablokován federálními regulačními úřady.

Díky akvizici, kterou také ještě musí schválit akcionáři a regulační úřady, získá AT&T plnou kontrolu nad telekomunikačními sítěmi společnosti BellSouth v devíti amerických státech a podíl této firmy v Cingular Wireless. AT&T v současné době vlastní 60 procent tohoto největšího amerického mobilního operátora a BellSouth vlastní zbývajících 40 procent.

Na základě podmínek transakce získají akcionáři BellSouth 1,325 akcie AT&T za každou kmenovou akcii BLS, kterou vlastní. Na základě zavírací ceny akcií AT&T z 3. března tak akcionáři BellSouth získají 37,09 USD na akcii, což představuje 17,9% navýšení.

Tržní kapitalizace sloučené společnosti činí na základě pátečních zavíracích kurzů 165 mld. USD. Kupříkladu druhá největší americká telekomunikační společnost, Verizon Communications (VZ), která loni akvírovala společnost MCI Inc., má tržní kapitalizaci 99 mld. USD.

Po uzavření transakce, které by mělo být završeno do jednoho roku, ponesou veškeré pozemní i bezdrátové operace jednotný název AT&T, dodaly společnosti.

Kontrakt také dále znovu sjednocuje tzv. Baby Bells, tedy osm regionálních telekomunikačních operátorů, kteří byli na základě rozhodnutí amerického soudu v roce 1984 vyčleněni z bývalé společnosti AT&T.

AT&T předpokládá, že se transakce nijak neprojeví na jejích výsledcích za rok 2007, ale poté již očekává, že zvýší její zisk bez započtení nákladů na sloučení a dalších položek.

Akcie T v pátek oslabily o 1,03 % na 27,99 USD, akcie BLS ztratily 1,32 % na 31,46 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE