BP: Společnosti Bayer AG klesl ve 4. čtvrtletí zisk o 32 %

06.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Druhý největší evropský výrobce chemikálií, společnost...

...Bayer AG, vykázal ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku o 32 procent poté, co společnost vyčlenila 275 mil. EUR na urovnání obvinění, že vedla tajná jednání ohledně stanovování cen gumy v USA.

Čistý zisk německé společnosti poklesl za uplynulé tři měsíce na 46 mil. EUR z 68 mil. EUR za shodné období před rokem. Vykázaný zisk zaostal za průměrným odhadem analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro 82 mil. EUR.

Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily o 16 procent na 7,1 mld. EUR, když společnost vykázala nárůst poptávky po plastech.

Výkonný ředitel společnosti Werner Wenning, který se svého postu ujal v dubnu 2002, poté, co společnost musela kvůli tisícovkám žalob stáhnout z trhu svůj lék Baycol na snížení hladiny cholesterolu, snížil náklady firmy, zefektivnil farmaceutickou divizi a vyčlenil nevýnosné chemické operace. Jeho snahy zvýšily v loňském roce ziskovou marži firmy na 18,6 procenta.

EBIT společnosti bez započtení jednorázových položek se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 54,5 procenta na 615 mil. EUR, oproti průměrnému odhadu trhu pro 651 mil. EUR.

Wenning usiluje v letošním roce o 5% nárůst tržeb a očekává mírné zvýšení zisků. Během příštích tří let by také společnost měla snížit své náklady o dalších 600 mil. EUR.

V divizi výroby chemikálií na ochranu plodin se provozní zisk ve čtvrtém čtvrtletí snížil o 12 procent na 44 mil. EUR v důsledku nižších prodejů fungicidů a insekticidů.

V divizích zdravotní péče a plastů, největších divizích společnosti, se zisk zvýšil o 27, resp. 34 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE