BHS: Týden za námi (09), týden před námi (10)

06.03.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Konečně opět slušné objemy obchodů. Výsledky společností kotovaných na trhu přitáhly pozornost investorů a obchodníků a týdenní aktivita vzrostla na...

...23,065 mld Kč proti 15,163 mld Kč předminulý týden a 14,333 mld Kč v předpředminulém týdnu.
Výsledky společností nepřinesly žádná zklamání, spíše naopak, nepřinesly ani špatné prognózy do roku 2006. Diskutabilními byla Komerční banka s o něco nižším ziskem a otazník nad hospodářským výsledkem roku 2006 po té, co nelze již počítat s podporou rozpouštěných všeobecných rezerv. Dále pak Český Telecom, který deklaroval „flat“ očekávání výsledků v roce 2006. Je to ovšem za cenu dramatických změn ve společnosti, neboť Český Telecom, resp. Telefónica, zveřejnily jakou cestou se bude ubírat další vývoj společnosti, konkrétně představily sloučení Eurotelu do Českého Telecomu a změnu názvu společnosti na Telefónica O2 Czech Republic a výrazným způsobem se tak zapsaly do vývoje minulého týdne.
Přes dobré výsledky, zajímavé perspektivy a sprchu nejrůznějších doporučení, které vesměs směřovaly vzhůru, trh jako celek mírně klesl o 0,86 a -1,37 % po řadě u indexu PX-50 a PX-D, při tom v pondělí stihly indexy ještě posunout svá maxima na 1.584,4 a 4.083 bodu.
Investoři a obchodníci využily patrně příležitosti zveřejnění výsledkům k tomu, aby částečně zrealizovali své zisky. Akcie prodával např. také finanční ředitel ČEZu Petr Vobořil, který uplatnil opci na nákup 100 tis. kusů ČEZu . Nejlikvidnější titul burzy klesl za týden o -2% a byl překonán pouze Erste (-2,55%), která se dostala zhruba na rovnovážnou hodnotu po růstu trvajícím zhruba řečeno již od data emise akcií a stoupat nyní bude asi jen mírně. Většina titulů klesla o cca -1,5% (KB, PM, UNI a ČT jen o -1%). Výrazný růst zaznamenala Zentiva (+ 4,88%), což lze vnímat spíše jako určitý projev docenění tohoto tiltului než bezprostřední důsledek hospodářských výsledků. Stouipaly pak méně likvidní tituly: CME (+6,38%) a Orco (+5,87%).
Tento týden se situace vrací do „normálu“, lze čekat pokračující odezvy na hospodářské výsledky v podobě dalších doporučení.

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE