Souhrn týdne 27. 2. - 3. 3. na světových trzích

06.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové trhy vstoupily do uplynulého týdne silným vzestupem. K pozitivní náladě přispěl zejména výrazný pokles ceny ropy, ale i zemního plynu. V dalších dnech docházelo k velmi volatilnímu a smíšenému obchodování. Nejistota...

i a ... ohledně politiky úrokových sazeb a s ní spojená nervozita na trhu ukazují na to, že v nadcházející době se pravděpodobně budeme setkávat s poměrně volatilním obchodováním i v nadcházejících dnech. Trvalejšímu vzestupu akciového trhu zabránilo mimo jiné i několik špatných zpráv z korporátní i ekonomické sféry a rostoucí cena ropy. Mezi silnější sektory patřily zejména doprava a polovodiče. Index Dow Jones oslabil o 0.36% a uzavíral tak na hodnotě 11021.59 bodů. S&P index se snížil o 0.17% na konečnou hodnotu 1287.23 bodů. Technologický Nasdaq si jako jediný dokázal polepšit, když vzrostl o 0.68% na 2302.60 bodů.

 

Evropským akciovým trhům se dařilo ještě o něco hůře, než jejím americkým protějškům. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, klesl o 1.27% a uzavíral na úrovni 1,342.4 bodů. Index se přiblížil svému dvoutýdennímu minimu, ale od počátku roku již posílil o 5% na základě silných hospodářských výsledcích firem a aktivit v oblasti fúzí a akvizic. Hlavní německý index XETRA DAX 30 také odevzdal část svých dřívějších zisků a korigoval o 2.06% na hranici 5756.42 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Prodej nových rodinných domů v USA v lednu klesl o 5% na 1.233 mil. z prosincových 1.298 mil. Ekonomové předpokládali pokles prodejů pouze na 1.260 mil. domů. Počet domů na trhu se tak dostal na nový rekord, přičemž jde o nejpomalejší tempo prodejů za poslední rok. Zpráva amerického ministerstva obchodu opět potvrdila ochlazování místního trhu s nemovitostmi. Ceny domů však i nadále rostou. Index spotřebitelské důvěry v USA v únoru klesl více než se čekalo, když se snížil na hodnotu 101.7, zatímco ekonomové očekávali pokles pouze na 104.0-104.5. Růst amerického HDP ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zpomalil. HDP po revizi směrem nahoru vzrostl o 1.6% oproti 4.1% růstu ve třetím čtvrtletí.

 

Index ISM průmyslu v únoru vzrostl na 56.7 ve srovnání s 54.8 v lednu, zatímco trh očekával jeho zvýšení pouze na 55.6. Solidní růst amerického průmyslu tak dokázal ještě posílit a byla tudíž potvrzena expanze průmyslu i celé ekonomiky. Index spotřebitelského sentimentu University Michigan mírně zaostal za odhady analytiků, když se snížil na 86.7 bodů, zatímco trh čekal jeho posílení na 87.7-88.0. Předběžná hodnota indexu zveřejňovaná v polovině měsíce byla 87.4 a ještě v lednu se sentiment pohyboval nad hranicí 90 bodů.

 

Míra nezaměstnanosti Eurozóny v lednu stagnovala na míře 8.3%, což bylo analytiky očekáváno. Ve většině zemí míra nezaměstnanosti klesla, přičemž největší pokles zaznamenalo Německo (z 9.5% na 9.1%). Index CPI Eurozóny se v únoru zvýšil o 2.3% po lednovém růstu o 2.4% a taktéž se střetl s odhady trhu. Bez zahrnutí cen energií zůstává inflace na přijatelné míře, i když stále lze předpokládat, že Evropská centrální banka v březnu přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, aby tak předešla silnějším inflačním tlakům.

 

Inflace Eurozóny v lednu naplnila očekávání ekonomů, když index CPI klesl meziměsíčně o 0.4%. V prosinci inflace rostla tempem 0.3%. Meziročně se inflace zvýšila na 2.4% ve srovnání s 2.2% v prosinci. Ukazatele ekonomického sentimentu Eurozóny v únoru posílily více než čekal trh, když Index ekonomického sentimentu vzrostl na 102.7, zatímco ekonomové odhadovali jeho zvýšení na 102.5. Indikátor podnikatelského klimatu Eurozóny v únoru vzrostl na 0.61 oproti lednovým 0.34, přičemž se čekalo jeho zvýšení jen na 0.4.

 

Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Důvodem jsou především snaha předejít silnějším inflačním tlakům a z historického pohledu velmi nízké úrokové sazby. Rozhodnutí ECB nebylo žádným překvapením, když trh zvýšení sazeb očekával. Prohlášení ECB k rozhodnutí je stále poměrně opatrné. Vzhledem ke zvýšení předpovědi růstu ekonomiky a cen se zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb i ve druhém a třetím čtvrtletí tohoto roku.

 

Index PPI Eurozóny v lednu vzrostl o 1.2%. Výrobní inflace se zvýšila více, než ekonomové očekávali když se odhadoval růst pouze o 0.8%. Meziročně index PPI v lednu vzrostl o 5.3% po růstu o 4.7% v prosinci. Důvodem většího růstu nad očekávání analytiků byl zřejmě silnější růst cen energií. Hospodářský růst Eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 0.3%, přičemž meziroční růst HDP se zvýšil na 1.7%. Detailnější rozbor těchto výsledků zveřejněných před 14 dny ukázal, že příčinou zpomalení růstu evropské ekonomiky byl zejména výpadek spotřeby domácností a oslabení čistého exportu v důsledku silnějšího Eura.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Maloobchodní společnost s potřebami pro kutily Lowe's ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla čistého zisku 695 mil. USD či 0.87 USD na akcii oproti 508 mil. USD či 0.64 USD na akcii v loňském roce. Tržby ve stejném období stouply o 26.4% na 10.81 mld. USD. Analytici očekávali zisk ve výši 0.80 USD na akcii a tržby ve výši 10.44 mld. USD. Společnost zároveň zvýšila svůj výhled a pro první čtvrtletí odhaduje zisk v rozmezí 0.92-0.94 USD na akcii a pro celý fiskální rok zisk v rozmezí 4.03-4.13 USD na akcii. Ekonomové v prvním čtvrtletí očekávají zisk ve výši 0.88 USD na akcii a 3.95 USD na akcii za celý rok. Akcie společnosti na základě zveřejněné zprávy výrazněji posilovaly.

 

Čistý zisk producenta těžební techniky Joy Global v prvním čtvrtletí vzrostl na 60 mil. USD či 0.48 USD na akcii oproti 22 mil. USD či 0.18 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 48% na 553.3 mil. USD. Společnost zároveň prohlásila, že tržní podmínky zůstávají příznivé pro většinu komodit produkovaných zákazníky Joy Global. Jedná se zejména o trh s uhlím v USA, který je i nadále charakterizován silnou poptávkou a vysokými cenami. V příštím roce společnost odhaduje tržby v rozmezí 2.35-2.55 mld. USD. Akcie Joy Global na základě zveřejnění výsledků výrazně posilovaly. Španělská telekomunikační společnost Telefónica ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 52% na 1.19 mld. EUR. Tržby společnosti stouply z 8.22 mld. EUR na 10.48 mld. EUR.

 

Srovnatelné tržby největšího maloobchodníka na světě společnosti Wal-Mart se v únoru v USA zvýšily o 3.2%, přičemž celkové měsíční tržby stouply o 11% na 25.03 mld. USD. Wal-Mart zároveň prohlásil, že tempo růstu tržeb z prodeje potravin a spotřebního zboží převýšilo smíšené zboží. Společnost nadále očekává, že v prvním čtvrtletí její srovnatelné tržby v USA vzrostou o 2-4%. Vedení společnosti rozhodlo o zvýšení roční dividendy o 11.7% na 0.67 USD na akcii.

 

Izraelská farmaceutická firma Teva Pharmaceutical ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 9% a tržby společnosti vzrostly o 6%. Čistý zisk tak meziročně vzrostl z 278.8 mil. USD či 0.41 USD na akcii na 304.9 mil. USD či 0.45 USD na akcii. Tržby se ve stejném období zvýšily z 1.32 mld. USD na 1.4 mld. USD. Zatímco v případě zisku Teva o dva centy předčila odhady analytiků, v případě tržeb zaostala za očekáváním. Čistý zisk švýcarské personalistické agentury Adecco se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 64% na 171 mil. EUR oproti stejnému období v loňském roce, zatímco trh očekával zisk ve výši 180 mil. EUR. Pozitivní dopad na hospodářské výsledky společnosti měl zejména zisk z prodeje divize PSI a daňové bonusy. Tržby Adecca vrostly o 4% na 4.89 mld. EUR. Společnost v roce 2006 a v dalších letech odhaduje zvýšení tržeb o 7-9%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu, s výjimkou pondělního obchodování, docházelo k nárůstu ceny ropy. Lehká ropa zakončila týden na 63.56 USD za barel a posílila tak o 2.35%. Cena zemního plynu se snížila o 6.23% na 6.65 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám, s výjimkou jenu, oslaboval. Vůči euru americký dolar oslabil o 1.72% a oproti anglické libře o 1.01%. Vůči japonskému jenu však dolar dokázal posílit a částečně tak korigovat ztrátu z předešlého týdne, když posílil 0.60%. Česká koruna vůči dolaru vzrostla o 0.92%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE