Souhrn 6. 3. na světových trzích

07.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie na začátku týdne oslabovaly, i přes razantní pokles ceny ropy     Americké akciové trhy v pondělí klesaly již třetí den v řadě, když na trhu přetrvávají obavy z dalšího zvyšování klíčových úrokových sazeb ze strany...

i

... centrální banky. Oslabovaly zejména sektory citlivé na pohyb úrokových sazeb, mezi něž patří např. banky a pojišťovny. Posilovaly akcie telekomunikačních společností, a to především na základě zprávy, že AT&T Inc. koupí společnost BellSouth Corp. Nejhůře si vedly akcie energetických společností, v důsledku citelného oslabení ceny ropy. Klesající cena ropy předznamenává, že na zasedání ropného kartelu OPEC v tomto týdnu pravděpodobně nedojde ke snížení produkčních kvót, jak naznačují někteří členové kartelu. Index Dow Jones oslabil o 63 bodů na hodnotu 10958.59 bodů. S&P ztratil 8.97 bodů na 1278.26 bodů a technologický Nasdaq klesl o 8.97 bodů na 2286.03 bodů. Cena lehké ropy se snížila o 1.98% na 62.41 USD za barel.

 

Telekomunikační společnost AT&T oznámila, že koupí konkurenční společnost BellSouth za přibližně 67 mld. USD v akciích. Realizací transakce AT&T získá plnou kontrolu nad největším mobilním operátorem v USA Cingular Wireless a významně zvýší svůj podíl na trhu v USA. Zatímco akcie AT&T v reakci na zprávu oslabily o více než 3%, akcie BellSouthu posílily o téměř 10%.

 

Zisk britské banky HSBC Holdings se v roce 2005 před zdaněním zvýšil o 11% na 20.97 mld. USD či 1.36 USD na akcii, zatímco analytici odhadovali zisk ve výši jen 20.5 mld. USD. Čistý provozní zisk vzrostl o 10% na 49.84 mld. USD. Společnost zvýšila celkovou dividendu za rok 2005 o 15% na 0.73 USD na akcii. Banka zároveň prohlásila, že její čínská divize vykázala velmi dobré výsledky, přičemž i hlavní operace v USA, Hongkongu a Velké Británii dosáhly nadprůměrných výsledků. Vedení společnosti dále vyjádřilo optimismus v krátkodobém horizontu, avšak z dlouhodobého hlediska je ekonomický výhled poněkud nejistý, zejména v důsledku nevyrovnanosti platební bilance a stárnoucí populace.

 

Maloobchodní tržby Eurozóny v lednu vzrostly o 0.8%, zatímco ekonomové očekávali jejich zvýšení o 0.7%. Meziročně maloobchodní tržby Eurozóny vzrostly o 0.9%, když trh čekal jejich růst o 0.7%. Oživení evropské ekonomiky, které lze spatřovat v poslední době, se stále nedotýká právě maloobchodních tržeb a tudíž ani spotřeby domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE