BP: Public Storage kupuje konkurenta Shurgard Storage za 3 mld. USD

08.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost...

...Public Storage Inc. (PSA) včera oznámila akvizici menší konkurenční společnosti Shurgard Storage Centers Inc. (SHU) za zhruba 3 mld. USD v akciích, čímž ukončila sedm měsíců trvající bitvu o převzetí a současně vytvořila největšího provozovatele self-storage systémů (bezpečené skladovací prostory o jakékoliv velikosti dle potřeb zákazníka) na světě.

Na základě podmínek dohodnutého kontraktu získají akcionáři společnosti Shurgard za každou akcii, kterou vlastní, 0,82 akcie Public Storage, což každou akcii Shurgard hodnotí na základě pondělní zavírací ceny 65,16 USD. V porovnání s pondělním zavíracím kurzem se jedná pouze o 2,45% navýšení, ale ve srovnání se zavírací cenou akcií Shurgard z 29. července, kdy Public Storage přišla s první nabídkou na převzetí, se jedná o slibnou 39% prémii.

Společnost Public Storage také převezme dluh společnosti Shurgard ve výši 1,8 mld. USD.

Sloučená společnost s tržní kapitalizací asi 18 mld. USD bude provozovat 2 100 podniků v 38 státech. Společnost Shurgard se navíc pyšní silnou pozicí v sedmi evropských zemích, zatímco Public Storage doposud neprovozuje žádné operace v zámoří.

Dle vyjádření výkonného ředitele Public Storage Ronalda Havnera budou zahraniční trhy klíčovou strategií pro růst firmy v budoucnu.

Akcie PSA včera oslabily o 2,88 % na 77,17 USD, akcie SHU ztratily 1,57 % na 62,60 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE