BP: Francouzská banka Credit Agricole více než zdvojnásobila svůj čtvrtletní zisk

08.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší francouzská banka,...

...Credit Agricole SA, dnes oznámila, že se její zisk ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobil, když růst na kapitálových trzích zvýšil zisky firmy z investičního bankovnictví a správy fondů.

V porovnání se shodným obdobím předešlého roku se čistý zisk banky zvýšil na 1,01 mld. EUR z 441 mil. EUR, čímž společnost překonala konsensuální odhad analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro 921 mil. EUR.

Příjmy společnosti se meziročně zvýšily o 24 procent na 3,68 mld. EUR.

Credit Agricole, jejíž generální ředitel Georges Pauget se své funkce ujal v září, těžila spolu s konkurenčními společnostmi BNP Paribas SA a Societe Generale SA z růstu na kapitálových trzích v Evropě a Asii.

Společnost hodlá vyplatit dividendu ve výši 94 centů na akcii, což v porovnání s předešlým rokem znamená nárůst o 42 procent.

V divizi správy aktiv, pojišťovnictví a privátního bankovnictví společnost vykázala nárůst zisku bez započtení nákladů na akvizici o 40 procent na 369 mil. EUR. Banka v prosinci dokončila převzetí 65% podílu ve společnosti Nextra za 816 mil. EUR.

Zisky v divizi korporátního a investičního bankovnictví Calyon vzrostly o 59 procent na 352 mil. EUR.

Divize spotřebního bankovnictví Credit Lyonnais, která byla v září přejmenována na LCL, vykázala během uplynulého čtvrtletí nárůst zisku o 27 procent na 150 mil. EUR.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE