Souhrn 7. 3. na světových trzích

08.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v úterý pokračovaly v poklesu, oslabila též cena ropy   Americké akciové trhy se v průběhu úterního obchodování pohybovaly oběma směry. Index Dow Jones, jako jediný, dokázal zaznamenat zisk, přičemž Nasdaq  si...

... připsal citelnou ztrátu. Impulsem pro výprodej technologických titulů byla zpráva společnosti Texas Instruments, která sice zvýšila spodní hranici pásma odhadovaných tržeb, ale v celkovém měřítku svým výhledem do budoucna investory příliš nepotěšila. Na trhu stále přetrvávají obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb a nejistota ohledně doby a rozsahu restriktivní monetární politiky centrální banky. Již nyní se očekává růst úrokových sazeb alespoň na 5% a objevují se i názory, které počítají s 5.25% sazbou. Opět se nedařilo akciím energetických společností, které klesaly ruku v ruce s cenou ropy, když dominovala nervozita okolo dnešní schůzky kartelu OPEC. Index Dow Jones posílil o 22.10 bodů na hodnotu 10980.69 bodů. S&P ztratil 2.38 bodů na 1275.88 bodů a technologický Nasdaq klesl o 17.65 bodů na 2268.38 bodů. Cena lehké ropy ztratila 1.33% na 61.58 USD za barel.

 

Zhodnocení indexu Dow Jones do značné míry dopomohla i automobilová společnost General Motors, která oznámila plán restrukturalizace svých nadměrných výdajů na penzijní programy, které společnost vyplácí svým zaměstnancům. Tento nový plán by měl společnosti ročně ušetřit 420 mil. USD. Produktivita práce se ve čtvrtém čtvrtletí snížila o 0.5%, když ekonomové očekávali její pokles jen o 0.1%. Došlo tak k revizi poklesu produktivity práce z původně odhadovaných 0.6%. Ve třetím čtvrtletí se produktivita zvýšila o 4.2%.

 

List The Guardian zveřejnil zprávu, že americká telekomunikační společnost Verizon Communications znovu usiluje o koupi 45% podílu, který britský mobilní operátor Vodafone vlastní v jeho divizi mobilní komunikace Verizon Wireless. Management Verizonu je údajně přesvědčen, že plánované sloučení společností AT&T a BellSouth, díky které se mobilní divize Cingular dostane pod jednu společnost, vytvoří na Verizon tlak, aby jednala obdobně. Navíc nedávná změna strategie Vodafonu v japonské divizi a úmysl divizi odprodat zvýšila naděje, že podobně by se firma mohla zachovat i v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE