BP: Inflace ve Švýcarsku rostla v únoru nejrychlejším tempem za pět měsíců

09.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Inflace ve Švýcarsku vykázala v únoru překvapivě nejrychlejší tempo růstu za posledních pět měsíců, když došlo ke zvýšení cen energií a nájmů. Tato...

...zpráva ještě více podpořila očekávání, že by švýcarská centrální banka mohla již příští týden zvýšit úrokové sazby.

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru v meziročním srovnání o 1,4 procenta, poté, co v lednu vzrostly o 1,3 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg v průměru očekávali nárůst inflace o 1,2 procenta. Oproti lednu se ceny zvýšily o 0,3 procenta.

Jak vyplývá z údajů švýcarského Federálního statistického úřadu, za měsíčním růstem spotřebitelských cen v zemi stojí především 3,8% nárůst cen energií a bydlení oproti loňskému roku.

Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin, tabáku, sezónních produktů, energie a pohonných látek, vzrostla o 0,4 procenta.

Optimismus u švýcarských spotřebitelů, jejichž výdaje představují 60 procent ekonomiky, se zvyšuje, když společnosti najímají nové pracovníky, aby se vypořádaly s poptávkou ze zahraničí. Nezaměstnanost v zemi klesla v únoru na svoji nejnižší úroveň za bezmála tři roky a maloobchodní tržby zaznamenaly nárůst sedmý měsíc v řadě.

Vláda očekává, že HDP země poroste v letošním roce 1,8% tempem po 1,9% růstu v roce 2005.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE