BHS: Po údajích z Japonska a po českém HDP by dnes mohla pražská burza trochu zrelaxovat po poklesech minulých dnů

09.03.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Po té, co japonská centrální banka (BOJ) na dnešek v noci opustila svou extrémně uvolněnou měnovou politiku a uvedla, že krátkodobé sazby prozatím...

...ponechá téměř na nule, dala najevo, že vyhrála sedmiletou válku s deflací.
Rozhodnutí banky je pak interpretováno jako první krok k možnému zvýšení již léta téměř nulových úrokových sazeb a znamení konce období levných peněz ve světě.
Pro akciové trhy to bezprostředně znamená odstranění obav z rozkolísání světových trhů i japonské ekonomiky, v dlouhodobém horizontu to zapadá do celkového obrázku, že akciovým trhům poroste (byť pomalu) konkurence v investicích do dluhopisových instrumentů. V USA je to nyní aktuální, v Evropě by to nemělo mít ještě nějaký podtstný vliv a v Japonsku zatím vůbec ne, ale o trendu se již hovořit asi dá.
Nicméně informace by měla být přijata pozitivně a pokud k tomu přičteme dnešní domácí informaci ČSÚ o vysokém růstu HDP, mohla by dnes pražská burza zrelaxovat po poklesech minulých dnů.
ČSÚ totiž zveřejnil překvapivě vysoká čísla o růstu HDP ve 4.Q. 2005, +6,9% a za celá rok růst +6% proti odhadům trhu ve výši 5%. Za růstem stojí především export.
Úřad provedl i revizi výsledků předchozích čtvrtletí a tak člověka napadá, že jejich platnost prověří asi až čas.
(Zdroj:Reuters, ČSÚ)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE