BP: Nový šéf Nokie označil americký trh za původce průmyslových trendů

10.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americký trh hraje podle největšího světového výrobce mobilních telefonů, společnosti...

...Nokia Corp. (NOK), důležitou roli při stanovování průmyslových trendů. V rozhovoru pro finský týdeník Suomen Kuvalehti to uvedl Olli-Pekka Kallasvuo, který od června nahradí na pozici generálního ředitele společnosti Nokia Jorma Ollileho.

Jak uvedl, Spojené státy jsou obzvláště důležité vzhledem k tomu, že se světové trendy rodí právě tady. Pokud něco uspěje v USA, může to snadno slavit i celosvětový úspěch, dodává s tím, že "véčkové" telefony jsou toho příkladem.

Společnost Nokia zvýšila v Severní Americe ve čtvrtém kvartálu své jednotkové prodeje o 22 procent ve srovnání s předešlým rokem, přičemž tento region čítá v současné době asi 12 procent celosvětových prodejů firmy.

Podle průzkumné agentury Gartner zaujímá finská společnost na severoamerickém trhu pouze zhruba 21procentní podíl, což je podstatně méně ve srovnání s jejím 35procentním podílem na celosvětovém trhu.

Před dvěma roky Nokia ztratila své postavení na trhu ve prospěch konkurenčních firem, když nesprávně vyhodnotila možnosti trhu véčkových telefonů a musela si těžce vydobýt zpět svoji ztracenou pozici. Navíc společnost Motorola Inc. (MOT) vypálila Nokii rybník se svým ultra tenkým telefonem RAZR, který se od svého nástupu v roce 2004 stal rychle ikonou trhu.

Podle Kallasvua je rychlá reakce často mnohem důležitější než přesně určená projekce růstu trhu. A v tomto je společnost Nokia lepší než její konkurenti, dodává.

Akcie NOK včera zavíraly na ceně 19,80 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE