BP: Společnosti Veolia Environnement vzrostl loni zisk o 59 procent

13.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová vodárenská společnost...

...Veolia Environnement SA dnes oznámila, že se zisk společnosti za uplynulý rok zvýšil o 59 procent díky redukci nákladů a novým zakázkám v Evropě a Asii.

Ve srovnání s předešlým rokem společnost zvýšila svůj zisk na 623 mil. EUR z 392 mil. EUR. Vykázaný zisk zaostal za průměrným odhadem analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro zisk 658 mil. EUR.

Společnost Veolia, která dodává vodu asi 110 milionům lidí a recykluje odpad zhruba 74 milionů lidí, snižuje svoji zadluženost prostřednictvím prodeje aktiv, aby se mohla zaměřit pouze na své vodárenské operace a operace zpracování odpadu.

Veolia také těží z rozhodnutí jejího pařížského konkurenta Suez SA zaměřit se na výrobu energie v Evropě uprostřed rekordních cen elektrické energie a zemního plynu. Společnost Suez navíc plánuje sloučení s největším francouzským distributorem zemního plynu, společností Gaz de France SA.

Vodárenská divize společnosti Veolia zvýšila své tržby o 14 procent na 8,9 mld. EUR za podpory nových kontraktů v Evropě.

Firma hodlá za rok 2005 vyplatit dividendu ve výši 85 centů na akcii, což ve srovnání s rokem 2004 znamená zvýšení o 25 procent. V letošním roce společnost hodlá zvýšit svoji dividendu o minimálně 15 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE