BP: Schering: Merck má zájem na převzetí společnosti za 18 mld. USD

13.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Německá farmaceutická a chemická společnost...

...Merck hodlá učinit konkurenční společnosti Schering nabídku na převzetí za 18 mld. USD, a vytvořit tak větší německou skupinu schopnou konkurovat světovým rivalům.

Berlínská společnost Schering uvedla, že se během víkendu představitelé společnosti Merck vyjádřili o nabídce ve výši 77 EUR na akcii v hotovosti, ale dle jejího vyjádření tato cena značně podceňuje hodnotu společnosti Schering, a tudíž žádná jednání nepokračují.

Společnost Merck odmítla celou záležitost komentovat, ale finanční zdroj blízký této věci uvedl, že Merck považuje tuto nabídku za "velmi štědrou".

Taková nabídka by znamenala 15procentní navýšení oproti páteční zavírací ceně akcií Schering a společnost by ohodnotila na necelých 15 mld. EUR.

Pokud by ke spojení těchto dvou firem došlo, vznikla by společnost s ročními tržbami přesahujícími 11 mld. EUR, a současně by se jednalo o první krok v konsolidaci německého farmaceutického průmyslu od roku 1998, kdy došlo ke sloučení společnosti Hoechst s francouzskou firmou Rhone-Poulenc a vznikla společnost Aventis, kterou později koupila společnost Sanofi a dala vzniknout firmě Sanofi-Aventis.

Německé společnosti jsou zhruba stejné velikosti, zvláště vezmeme-li v úvahu jejich farmaceutické operace. Společnost Merck vytvořila v loňském roce tržby ve výši 5,9 mld. EUR, ve srovnání s tržbami 5,3 mld. EUR společnosti Schering.

Farmaceutická divize společnosti Merck se na celkových příjmech firmy podílela 3,9 mld. EUR, téměř shodně ve srovnání s farmaceutickou divizí firmy Schering.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE