Jaké faktory hledat za poklesy a růsty na kapitálovém trhu v uplynulém týdnu.

11.03.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Volatilita na trhu RM SYSTÉMU rozhýbala obchodování s ČEZem, deprese Telecomu.

• Nová makroekonomická data
• ČEZ
• Třinecké železárny
• Český Telecom
• Mittal Steel, Vítkovice a další…

Hlavním překvapením uplynulého týdne z hlediska makroekonomického bylo jistě čtvrteční oznámení ČSU odhadovaného růstu HDP v roce 2005. Analytici předpokládali růst českého hospodářství na slušné meziroční úrovni 4,9%. Informace o skutečném růstu HDP ve výši 6 % za celý uplynulý rok, s vysokou dynamikou za 4. kvartál na úrovni 6,9%, zapůsobily pozitivně na akciové indexy, které většinou na makroekonomická data reagují střídměji. Tahounem českého hospodářství zůstává i nadále export, převážně strojírenství.

Nejvyšší volatility dosahovaly uplynulý týden akcie společnosti ČEZ. Na počátku týdne posilovaly až k úterním maximům, když se krátkodobě obchodovaly za 840 Kč. Za poklesem k středečním 765 Kč můžeme hledat odliv investorů po oznámení hospodářských výsledků za rok 2005, které nikterak výrazně nepřekvapily a zabrzdily tak dynamický růst ze začátku roku. Po oznámení výše českého HDP za loňský rok, které pozitivně zapůsobilo na celý český kapitálový trh, ceny akcií ČEZu opět posílily a ve čtvrtek uzavřely na 817 Kč. Ovšem pozitivní sentiment ČEZu dlouho nevydržel, neboť na konci týdne ceny opět korigovaly a uzavřely v pásmu kolem 797 Kč.

V korporátních zprávách jsme v uplynulém týdnu nezaznamenali žádné novinky. V rozhovoru pro Hospodářské noviny nastínil generální ředitel ČEZu Martin Roman pokračující trend akviziční politiky zaměřený na středoevropský a jihoevropský region. Předpokládané investice by se během několika let měly vyšplhat na 100-200 mld. Kč při klesajících nákladech. Projekt VIZE 2008 předpokládá úsporu nákladů o 6%, tj. přibližně 3 mld. Kč.

Třinecké železárny, které se obchodují na Volném trhu RM S, tento týden zaznamenaly pokles z pondělních 1 760 Kč až k pátečním 1 661 Kč. Společnost minulý týden oznámila výsledky hospodaření své dceřiné společnosti Energetika Třinec, ve které má 100% majetkový podíl. Ta hospodařila s rekordním ziskem před zdaněním 124 mil. Kč (8% y/y).

Český Telecom od začátku března mírně oslabuje, tento trend sice krátkodobě zastavilo oznámení fůze ČT s Eurotelem, nicméně pozitivní sentiment je ten tam a akcie oslabila z pondělních otevíracích 546 Kč až k pátečním 522 Kč. Globální negativní nálada na světových akciových trzích nepříznivě působila na celý český trh. V případě Telecomu se k tomu přidala ještě zpráva o soudním sporu se společností T Mobile, který údajně dluží 1,5 mld. Kč včetně úroků za rozdílné účtování poplatků za propojení sítí v roce 2001.

Unipetrol uzavíral při ceně 273 Kč, Komerční banka 3 313 Kč, Philip Morris ČR 17 183 Kč. Další tituly na Volném trhu uzavíraly takto: Mittal Steel Ostrava 2 666 Kč, Tatra 113 Kč, Vítkovice 256 Kč a ŽS Brno 1 700 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE