BHS: Týden za námi (10), týden před námi (11) - Jarní korekce ? Není co korigovat, aneb týden v zajetí sazeb.

13.03.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Výrazný, více jak 3%-ní, pokles trhu na pozadí všeobecného poklesu akciových trhů regionu byl největší v tomto roce a vrátil pražskou burzu blízko...

...začátku tohoto roku.
Touto „roční“ dobou nejsou poklesy na burze výjimkou, nicméně nelze hovořit o klasické korekci po předchozích strmých růstech. Realizace zisků zde sice může hrát jistou roli, ale silnějším motivem je pravděpodobně částečný přesun investic v důsledku pokračujících změn v “rozložení úrokových sazeb“. Obavy i naděje z růstu sazeb v USA i v Evropě jdou napříč trhy, posilují dolar, investice do úrokových instrumentů a oslabují akciové trhy. Možný růst ceny peněz je indikován i z Japonska.
Proto se nezdá, že by mělo dojít k okamžitému obratu, a váhání trhu s možným poklesem ještě asi nějakou dobu potrvá.
V samotném začátku nadcházejícího týdne by mělo být však nakročeno směrem vzhůru. Amerika totiž v pátek úplně zapomněla na předchozí poklesy a Dow Jones vylétl opět nad 11 tisíc bodů a uzavíral na 11.076,34 b., tj. o +104.06 b. výše (+0.95%). Nasdaq přidal +12,32 bodu a vzrostl tak o +0,55% na 2.262,04 b.
Akciovému růstu pomohl velmi nízký nárůst americké nezaměstnanosti a nad očekávání velký počet nově vytvořených pracovních míst.
Injekcí optimismu bylo pak oznámení, že Nasdaq učinil nabídku k převzetí London Stock Exchange (LSE). Londýn sice odmítl 4,1 mld USD jako částku, jež nedoceňuje plnou hodnotu londýnské burzy, ale Nasdaq, který nechce odejít s nepořízenou, by rád v nejbližším období jednal o nabídce upravené.
Začátek nadcházejícího týdne by tedy mohl přinést optimističtější obrázek a trh by mohl opět růst.
Zpět k minulému týdnu:
Indexy trhu PX-50 a PX-D spadly během týdne pořadě o -3,14 a – 3,37% při opět slušných objemech obchodů. Týdenní objem obchodů činil 22,571 mld Kč vedle 23,065 mld Kč předminulý týden a 15,163 mld Kč v předpředminulém týdnu.
Na poklesu se skoro rovnoměrně podílely téměř všechny tituly s poklesem typicky mezi -3,5 až -4%. Odolávala Zentiva , která ubrala jen -1,5% a zcela mimo kráčel duální listing CME podle toho , jak mu diktoval americký trh, a ten mu velel k růstu o +3,62%.

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE