Souhrn týdne 6. 3. - 10. 3. na světových trzích

13.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americkým akciový trhům se v uplynulém týdnu příliš nedařilo, když na trhu přetrvávaly obavy z dalšího zvyšování klíčových úrokových sazeb ze strany centrální banky. Již nyní se očekává růst úrokových sazeb alespoň na 5% a objevují se i...

a i názory, které počítají s 5.25% sazbou. Oslabovaly zejména sektory citlivé na pohyb úrokových sazeb, mezi něž patří např. banky a pojišťovny. Výraznější pokles zaznamenaly i technologie, a to zejména sektor polovodičů. Nejhůře si vedly akcie komoditních společností, v důsledku citelného oslabení ceny ropy, zlata, ale i ostatních základních komodit. Posílit naopak dokázaly akcie některých konzervativnějších a anticyklických společností. Index Dow Jones posílil o 0.50% a uzavíral tak na hodnotě 11076.34 bodů. S&P index se snížil o 0.44% na konečnou hodnotu 1281.58 bodů. Nejhůře si však vedl technologický Nasdaq, který se propadl o 1.76% na 2262.04 bodů.

 

Evropským akciovým trhům se dařilo přeci jenom o něco lépe. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, vzrostl o 0.80% a uzavíral na úrovni 1354.22 bodů. I v Evropě se však projevuje negativní vliv obav z dalšího zvyšování úrokových sazeb a nejistota ohledně doby a rozsahu restriktivní monetární politiky americké, ale i evropské centrální banky. Bankovní sektor byl podpořen zprávami a spekulacemi z oblasti fúzí a akvizic, týkajících se italské banky Capitalia a francouzské Societe Generale. Hlavní německý index XETRA DAX 30 posílil o 0.84% na hranici 5804.92 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Schodek zahraniční obchodní bilance USA se v lednu opět prohloubil a dosáhl tak nové rekordní hodnoty. Deficit obchodní bilance vzrostl na 68.51 mld. USD z revidovaných 65.07 mld. USD v prosinci. Ekonomové očekávali zvýšení schodku obchodní bilance pouze na 66.5 mld.USD.

 

Zaměstnanost v USA v únoru vzrostla o 242 000, zatímco ekonomové očekávali její zvýšení jen o 210 000. Míra nezaměstnanosti vzrostla jen mírně na 4.8%, když trh čekal její stagnaci na 4.7%. Údaje potvrzují nadprůměrný růst zaměstnanosti a lze je považovat za příznivá. Výsledky na trhu práce jsou v souladu s expanzí ekonomiky, která se projevuje zejména v odvětví služeb a stavebnictví.

 

Deficit státního rozpočtu USA činil v únoru rekordních 119.2 mld. USD, zatímco ekonomové odhadovali schodek pouze ve výši 115.0 mld. USD. Vládní výdaje a vrácené daně tak vysoko překonaly objem příjmů do státní pokladny. Únor je nicméně zpravidla měsícem s nejvyšším deficitem v průběhu celého fiskálního roku, který v USA začíná vždy v říjnu. Celkové federální výdaje činily 232.05 mld. USD a došlo tak k výraznému zvýšení z 214.81 mld. USD v únoru loňského roku. Příjmy vzrostly pouze na 112.85 mld. USD z 100.87 mld. USD před rokem. V lednu USA dosáhlo rozpočtového přebytku 20.99 mld. USD.

 

Maloobchodní tržby Eurozóny v lednu vzrostly o 0.8%, zatímco ekonomové očekávali jejich zvýšení o 0.7%. Meziročně maloobchodní tržby Eurozóny vzrostly o 0.9%, když trh čekal jejich růst o 0.7%. Oživení evropské ekonomiky, které lze spatřovat v poslední době, se stále nedotýká právě maloobchodních tržeb a tudíž ani spotřeby domácností.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Telekomunikační společnost AT&T oznámila, že koupí konkurenční společnost BellSouth za přibližně 67 mld. USD v akciích. Realizací transakce AT&T získá plnou kontrolu nad největším mobilním operátorem v USA Cingular Wireless a významně zvýší svůj podíl na trhu v USA. Zatímco akcie AT&T v reakci na zprávu oslabily o více než 3%, akcie BellSouthu posílily o téměř 10%.

 

Automobilová společnost General Motors oznámila plán restrukturalizace svých nadměrných výdajů na penzijní programy, které společnost vyplácí svým zaměstnancům. Tento nový plán by měl společnosti ročně ušetřit 420 mil. USD. Produktivita práce se ve čtvrtém čtvrtletí snížila o 0.5%, když ekonomové očekávali její pokles jen o 0.1%. Došlo tak k revizi poklesu produktivity práce z původně odhadovaných 0.6%. Ve třetím čtvrtletí se produktivita zvýšila o 4.2%.

 

Největší akciová burza na světě The New York Stock Exchange (NYSE) ve středu vstoupila na trh a stala se veřejně obchodovanou společností. Vedení burzy zároveň prohlásilo, že zváží možnost dřívějšího zahájení obchodů na burze a další akvizice v USA (NYSE v úterý dovršila akvizici elektronické platformy Archipelago Holdings) i v zahraničí. Burza se také bude více zaměřovat na obchody s finančními deriváty, které jsou prozatím doménou především obchodní burzy Chicago Mercantile Exchange (CME). Uvedení akcií na trh by mělo ulehčit expanzi společnosti a zajistit jí více emitentů. Akcie společnosti při svém vstupu na trh posílily o více než 20%.

 

Zisk britské banky HSBC Holdings se v roce 2005 před zdaněním zvýšil o 11% na 20.97 mld. USD či 1.36 USD na akcii, zatímco analytici odhadovali zisk ve výši jen 20.5 mld. USD. Čistý provozní zisk vzrostl o 10% na 49.84 mld. USD. Společnost zvýšila celkovou dividendu za rok 2005 o 15% na 0.73 USD na akcii. Banka zároveň prohlásila, že její čínská divize vykázala velmi dobré výsledky, přičemž i hlavní operace v USA, Hongkongu a Velké Británii dosáhly nadprůměrných výsledků. Vedení společnosti dále vyjádřilo optimismus v krátkodobém horizontu, avšak z dlouhodobého hlediska je ekonomický výhled poněkud nejistý, zejména v důsledku nevyrovnanosti platební bilance a stárnoucí populace.

 

List The Guardian zveřejnil zprávu, že americká telekomunikační společnost Verizon Communications znovu usiluje o koupi 45% podílu, který britský mobilní operátor Vodafone vlastní v jeho divizi mobilní komunikace Verizon Wireless. Management Verizonu je údajně přesvědčen, že plánované sloučení společností AT&T a BellSouth, díky které se mobilní divize Cingular dostane pod jednu společnost, vytvoří na Verizon tlak, aby jednala obdobně. Navíc nedávná změna strategie Vodafonu v japonské divizi a úmysl divizi odprodat zvýšila naděje, že podobně by se firma mohla zachovat i v USA.

 

Čistý zisk švýcarské telekomunikační společnost Swisscom v roce 2005 vzrostl o 26.7% na 2 mld. CHF, především díky nevýraznému znehodnocení měny, vyššímu finančnímu zisku a absenci ztrát z nepokračujících činností. Analytici očekávali čistý zisk v rozmezí 1.68-2.15 mld. CHF. Tržby společnosti se snížily o 3.2% na 9.7 mld. CHF. Swisscom v letošním roce plánuje realizovat zpětné odkupy vlastních akcií v hodnotě 2.25 mld. CHF. Tržby a zisk před zdaněním pro rok 2006 společnost odhaduje ve výši 9.5 mld. CHF, resp. 4.0 mld. CHF.

 

Čistý zisk francouzské elektrárenské a vodárenské společnosti Suez, která se bude spojovat s plynárenskou společností Gaz de France, se v roce 2005 zvýšil o 48% na 2.5 mld. EUR. Tržby společnosti vzrostly o 9% na 41.5 mld. EUR. Společnost zároveň oznámila, že zvýšila roční dividendu o 25% na 1.00 EUR na akcii. Suez dále plánuje do roku 2007 růst hrubého zisku ve výši alespoň 7%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu docházelo k poklesu ceny ropy a ostatních komodit. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 60.18 USD za barel a propadla se tak o 5.32%. Cena zemního plynu však dokázala posílit o 1.80% na 6.77 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám znatelně posiloval. Vůči euru americký dolar vzrostl o 0.74% a oproti anglické libře dokonce o 1.66%. Vůči japonskému jenu se dolar zhodnotil o 1.62%. Česká koruna vůči dolaru oslabila o 1.49%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE