BP: Deutsche Post očekává za letošní rok kvůli akvizicím neměnný zisk

14.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropský poštovní operátor, společnost...

...Deutsche Post AG, očekává, že jeho zisk bude v letošním roce stagnovat v důsledku nákladů na integraci firem, které společnost akvírovala v loňském roce.

Společnost předpokládá, že EBIT za letošní rok dosáhne minimálně 3,7 mld. EUR poté, co loni vzrostl o 25 procent na 3,76 mld. EUR. Společnost ovšem zopakovala svoji projekci, že do roku 2009 vykáže nárůst tohoto zisku na minimálně 5 mld. EUR.

Za posledních šest let firma investovala asi 20 mld. USD do akvizic v zahraničí a mimo jiné převzala kontrolu nad expresním přepravcem zásilek DHL a britskou logistickou firmou Exel Plc. Společnost se tímto způsobem připravuje na rok 2008, kdy jí vyprší monopol na doručování poštovních zásilek na domácím trhu.

Za čtvrté čtvrtletí společnost vykázala nárůst čistého zisku o 26 procent na 891 mil. EUR a tržby společnosti se zvýšily o 5,5 procenta na 12,1 mld. EUR.

Za celý uplynulý rok firma zvýšila svůj zisk o 40 procent na 2,24 mld. EUR, přičemž roční tržby vzrostly o 3,3 % na 44,6 mld. EUR.

Ebit v divizi expresních zásilek klesl v uplynulém roce o 91 procent na 11 mil. EUR. Pro letošní rok ale společnost očekává u této divize nárůst příjmů v rozmezí jednociferného pásma a zisk na stejné úrovni jako v loňském roce.

Logistická divize zvýšila loni svůj provozní zisk o 73 procent na 315 mil. EUR. V letošním roce by tato divize, rozšířená o společnost Exel, měla více než zdvojnásobit své tržby na více než 18 mld. EUR a Ebit divize by se měl zvýšit na zhruba 500 mil. EUR.

Společnost očekává, že v divizi finančních služeb vykáže nárůst Ebit na minimálně 900 mil. EUR poté, co loni vzrostl o 11 procent na 790 mil. EUR.

Poštovní divize, jejíž zisk loni klesl o 2 procenta na 2,03 mld. EUR, by měla vykázat stabilní růst zisku až do roku 2007.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE