Souhrn 13. 3. na světových trzích

14.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Ceny akcií se v pondělí téměř nezměnily, ropa výrazně posílila   Hlavní americké akciové indexy se v průběhu pondělního obchodování téměř nezměnily. Investory potěšily zprávy o potenciálních fúzích a akvizicích, které...

o a ... přišly ze sektorů bankovnictví, medií a dalších a přispěly tak k optimistickému očekávání budoucího hospodářského růstu. Lepšímu výsledku zabránily přetrvávající obavy ze zvyšování úrokových sazeb a zejména též výrazný nárůst ceny ropy. Index Dow Jones klesl o zanedbatelných 0.32 bodů na hodnotu 11076.02 bodů. S&P přidal 2.55 bodů na 1284.13 bodů a technologický Nasdaq vzrostl o 4.99 bodů na 2267.03 bodů. Cena lehké ropy se v průběhu obchodování zvýšila o 3.03% na 61.77 USD za barel.

 

Německá farmaceutická společnost Merck učinila nabídku na převzetí konkurenční německé firmy Schering za 77 EUR za akcii. Vedení Scheringu oznámilo, že nabídku považuje za podhodnocenou. Společnost zároveň prohlásila, že nabídka byla nevyžádaná a že se společností Merck neprobíhají žádná jednání. Merck oznámil, že nabídku bude financovat z půjčky od Deutsche Bank, Bear Stearns a Goldman Sachs. Akcie obou společností na zprávu reagovaly rozdílně. Schering posílil o 22%, zatímco akcie Mercku oslabily o 1.4 %.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE