Intel - (NASDAQ: INTC $19,73 13.03.06’)

15.03.2006 | , Afin Brokers
Doporuceni Afin brokers


Světová jednička ve výrobě polovodičů – mikročipů a softwaru, s gigantickým podílem na globálním trhu. I přesto, že se tu a tam vyskytnou menší chyby ve strategickém...

...plánování – viz. leden 2006, či komplikace technického rázu, které pak vedou ke ztátě podílu na trhu a tlakům na marže, Intel je už po 30let technolgickou a inovační špičkou, která jen těžce hledá konkurenci. Intel, nejlépe znáte díky mikročipům Pentium a Celeron, které jsou jako tzv. „chytré součástky“ nyní k nalezení v 80%! všech PC - computerů světa. Dalšími produkty jsou integrované obvody, telekomunikační komponenty, datové a síťové komunikační prvky pro spotřební elektroniku, automobily etc.


Jen v tomto roce pozná poprvé dalších 100mil.! lidí digitální svět, dalších 150mil.! lidí začne poprvé aktivně používat bezdrátové spojení. Za tímto progresem stojí mimo jiné inovační technologie společnosti INTEL.

V lednu přisel INTEL s novou serií 45nm čipů (1namometr = 10 − 9 m, nebo 1 miliardtina metru). Revoluční průlom, který nahrazuje dosavadní 65nm technologii. Tyto čipy prouštějí energii až 5x méně, než čipy současné.

Akcie od ledna 06’, kdy vedení „mírně“ snížilo odhad čistého profitu propadly akcie o cca 25 %. INTEL je proto nyní mnoha investory nenáviděn, což chytrý kontratián chápe jako signál k nákupu... Akcie INTC jsou volatilní, ale tento propad je extrémní a nabízí výbornou přáležitost ke zhodnocení s relativně nízkým rizikem.

Fundameltální ohodnocení je velmi atraktivní: P/E 15 vs. Sektor P/E 18, profit marže Intelu je 26%, vs. 7,7% sektor. Intel, jako jedna z mála tech. akcií vyplácí „decentní“ dividendu 2% p.a.

Na úrovní kolem $19.50 je solidní podpora, od které se akcie INTC už dříve odrazily (viz. graf – září 04’). Citigroup 6.3. zvýšila ohodnocení a doporučila akcie k nákupu, jejich cílová cena $26

Autor článku

Ing. Josef Stoulil