BP: Pojišťovna Allianz bezmála ztrojnásobila svůj zisk ve 4. čtvrtletí

16.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropská pojišťovna...

...Allianz AG bezmála ztrojnásobila svůj zisk ve čtvrtém čtvrtletí díky investičním ziskům a zlepšenému hospodaření v divizi Dresdner Bank.

Ve srovnání se shodným obdobím předchozího roku se čistý zisk společnosti zvýšil na 872 mil. EUR z 296 mil. EUR. Oznámený zisk mírně zaostal za průměrným odhadem analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg pro 894 mil. EUR.

Generální ředitel společnosti Michael Diekmann vrátil v roce 2004 bankovní divizi Dresdner Bank k ziskovosti a v současné době reorganizuje pojišťovací operace firmy v Evropě. Pojišťovna kupuje zbývající podíl své italské divize RAS Holding AG a slučuje pět svých německých obchodních divizí do tří. Pojišťovna dnes předpověděla pro letošní rok zhruba 10% nárůst zisku.

Za uplynulý rok se čistý zisk společnosti téměř zdvojnásobil na 4,38 mld. EUR z 2,27 mld. EUR v roce 2004. Analytici v průměru roční zisk firmy odhadovali na 4,39 mld. USD.

Zisk společnosti z pojištění majetku a úrazového pojištění vyšel za čtvrté čtvrtletí na 800 mil. EUR, což v meziročním srovnání znamená pokles o 26 procent. Analytici tento zisk odhadovali na 759 mil. EUR.
U operací životního a zdravotního pojištění se zisk společnosti snížil o 14 procent na 241 mil. EUR, v souladu s očekáváním.

Divize správy aktiv vykázala zisk 93 mil. EUR, oproti ztrátě 13 mil. EUR před rokem, a překonala odhady analytiků.

Dresdner Bank hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí se ziskem 71 mil. EUR po ztrátě 209 mil. EUR před rokem.

Německá společnost dnes také uvedla, že hodlá za loňský rok zvýšit svoji dividendu o 14,3 % na 2 EUR na akcii.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE