BP: Energetická společnost Gaz de France zvýšila loni svůj zisk o 29 procent

16.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Gaz de France SA, francouzská energetická společnost, která minulý měsíc souhlasila se sloučením s firmou Suez SA, zvýšila loni svůj zisk o 29 procent díky vyšším cenám zemního plynu.

Čistý zisk společnosti vzrostl za loňský rok na 1,74 mld. EUR z 1,35 mld. EUR v roce 2004. Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg v průměru roční zisk společnosti odhadovali na 1,56 mld. EUR.

Tržby firmy vzrostly o 28 procent na 22,4 mld. EUR.

Společnost hodlá za loňský rok vyplatit dividendu ve výši 68 centů na akcii, což představuje nárůst o 48 procent oproti dividendě vyplacené za rok 2004. Za rok 2006 již společnost hodlá vyplatit dividendu vyšší než 1 EUR na akcii.

Gaz de France předpokládá, že za letošní rok vykáže zisk převyšující 2 mld. EUR na základě stávajících cen ropy a za předpokladu, že společnost získá vládní povolení k požadovanému zvýšení cen.

Francouzská vláda loni zamítla žádost firmy o 12procentní zvýšení a namísto toho společnosti povolila pouze 3,8% zvýšení cen plynu. Nyní společnost podle deníku Le Figaro, který citoval nejmenované zdroje, usiluje o 16% zvýšení cen plynu, které by mělo být rozděleno na 8% zvýšení 1. dubna a stejné zvýšení 1. července.

Mluvčí společnosti Jerome Chambin dnes odmítl tuto záležitost komentovat.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE