BP: Wal-Mart plánuje rozsáhlou expanzi v Číně

20.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová maloobchodní společnost...

...Wal-Mart Stores Inc. (WMT) hodlá během nadcházejících pěti let najmout v Číně 150 000 nových pracovníků, což představuje pětinásobek ve srovnání se současným počtem zaměstnanců v této zemi, když se zde připravuje na rozsáhlou expanzi počtu svých obchodů.

V neděli to oznámil generální ředitel Wal-Mart Asia Joe Hatfield s tím, že společnost plánuje letos otevřít v Číně na 20 nákupních středisek.

Společnost v současné době provozuje v Číně 56 obchodů, a zaostává tak za ostatními globálními maloobchodními řetězci jako je francouzský Carrefour, který ke konci roku 2005 provozoval v této zemi 78 supermarketů.

Hatfield dodal, že by čínské operace společnosti mohly za dvacet let dosáhnout stejné velikosti jako americké operace firmy, což analytici Wall Streetu již dlouhou dobu předpokládají. Společnost Wal-Mart v současné době v USA provozuje 3 700 obchodů.

Tržby ze Spojených států amerických se v posledním fiskálním roce podílely na celkových tržbách firmy z 80 procet, ale zpomalující se růst a zvyšující se konkurence na domácím trhu ještě více zdůrazňují nutnost expanze na mezinárodní trhy.

Akcie WMT v pátek posílily o 0,71 % na 46,69 USD, v poobchodní fázi oslabily o 0,17 % na 46,61 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE