BP: Volvo Car zahájí v letošním roce výrobu svých vozů v Číně

20.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Švédská divize...

...Volvo Car společnosti Ford Motor Co. (F) dnes oznámila, že hodlá v letošním roce zahájit výrobu svých automobilů v Číně. Společnost tak hodlá na třetím největším světovém automobilovém trhu učinit krok, který ostatní prvořadé automobilky podnikly již před několika lety.

Generální ředitel společnosti Volvo Fredrik Arp uvedl, že firma hodlá zahájit výrobu svých luxusních sedanů S40 v továrně patřící Changan Ford, joint venture společnosti Ford v jihozápadním čínském městě Chongqing.

Zatímco společnost připustila, že se ve vstupu na čínský trh, na kterém se ziskové marže pomalu snižují, opozdila, věří, že její čínské výrobní operace budou už v příštím roce ziskové.

Firma doufá, že se jí již v roce 2007 podaří dosáhnout ročního výrobního cíle pro 10 000 automobilů.

Automobilka Volvo doposud své vozy do Číny dovážela. Prodeje společnosti v Číně se v loňském roce téměř zdvojnásobily na více než 4 800 automobilů a firma předpokládá, že se v letošním roce zvýší na 10 000. Společnost také očekává další výrazný růst pro nejbližší budoucnost a nevyloučila, že by mohla své prodeje na čínském trhu zdvojnásobit i v příštím roce.

I přes nedávný silný nárůst prodejů na čínském trhu automobilka stále zaostává za svými celosvětovými rivaly. Automobilka BMW A.G. zbudovala svoji čínskou továrnu v roce 2003 a automobilka DaimlerChrysler A.G. pracuje na výstavbě továrny v Beijingu, která bude schopna ročně vyprodukovat 25 000 automobilů Mercedes-Benz.

V roce 2005 se poptávka po automobilech na čínském trhu zvýšila o 21 procent na 3,97 milionu. V roce 2004 se prodeje automobilů v Číně zvýšily o 15 procent poté, co se v roce 2003 téměř zdvojnásobily. Analytici očekávají pro letošní rok 10-15procentní růst.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE