Afin Brokers, a.s. - Situace na akciových trzích v 11. týdnu 2006

20.03.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


V uplynulém týdnu roku 2006 se akciové trhy dostaly svými hodnotami v pátek poněkud výše, což ve svém důsledku znamenalo celkové plusové zhodnocení hlavních akciových indexů US trhů za celý týdenní interval. Investoři sice stále mají v podvědomí konsekvence z dalších možností růstu úrokových sazeb (další jejich revize bude koncem března t.r. na obvyklém meetingu FOMC FED), ale makroekonomická data ukazují neměnný ekonomický růst (zřejmě i udržitelný) pří vědomí toho faktu, že možné inflační tlaky jsou poměrně dostatečně ošetřeny v rámci měnově-úrokové politiky FED. Rovněž naděje, že zvyšování sazeb se zřejmě blíží ke svému postupnému ukončení ze strany FED někdy v průběhu cca května- června t.r., přispívá k pozitivnímu náhledu na další možnosti akciových trhů.

Hlavní akciové indexy US trhů zakončily týden na těchto hodnotách: Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11279,65 bodů (+26,41 bodů, resp. +0,2%) s tím, že do pořadí TOP 3 se zařadily akcie Caterpillar (CAT), Boeing (BA) a United Technologies (UTX), na druhé straně to byly minusové akcie FLOP 3 v sestavě General Motors (GM), Exxon Mobil (XOM) a AIG. Týdenní zhodnocení indexu činí 1,8%. Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite se zastavil na úrovni 2,306,48 bodů (+6,92 bodů, resp. +0,3%) a za týden index postoupil o 2%. Širší index Standard and Poor´s 500 se nachází na niveau 1307,25 bodů (+1,92 bodů, resp. +0,1%) s tejně tak se posunul o 2% výše během týdne. V rámci objemu zobchodovaných akcií je třeba uvést, že došlo opět k expiraci opčních kontraktů (tzv. quadraple witching options expirations) a na NYSE se zobchodovalo celkem 2 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,44 mld kusů akcií.

Podle sektorového pohledu zaznamenaly zisky stavební firmy, brokeři a energie a ropné služby byly pod prodejním tlakem. Na forexových trzích se cross rates EUR/USD dostaly na hranici 1,2188 (sedmitýdenní minimum vůči EUR) a JPY/USD je na hranici 115,86 (dvoutýdenní minimum). Dále na komoditních trzích se ropa prezentovala poklesem svojí ceny na hladinu 62,77 USD za barel (-0,81 USD, resp. -1,3%) a během týdne tak ztratila 4,7 % v důsledku snížení odhadu OPEC na straně poptávky po ropě. Zlato na NYMEX se nachází na kursu 555,10 USD za trojskou unci, což znamená nárůst během týdne o 2,5 %.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na nižší kursovou úroveň, což přineslo vyšší výnosovou hodnotu ve výši 4,674 % p.a. Pokud se týče pokračování vývoje trhů v nadcházejícím týdnu, bude zajímavé sledovat dnešní vystoupení nového šéfa FED B. Bernankeho na ekonomické téma. Ovšem participanti trhu chtějí především slyšet nějakou „vyjasňovací“ indikaci ve vztahu k výhledu změn úrokových sazeb. To bude zásadní a mohlo by znamenat určitý katalyzátor pro následný vývoj akciových trhů.

Makroekonomická data v tomto týdnu nejsou v USA nijak bohatá, nicméně čeká nás důležitý inflační ukazatel velkoobchodní inflace PPI za únor 06 s očekáváním -0,2% (Core PPI se čeká 0,2%), dále reporty o stavu prodeje nových a stávajících bytů a domů. Podle ekonomického kalendáře dnes bude reportován pouze jediný indikátor a tím bude Leading Indicators za únor 06 s očekávanou hodnotou – 0,3%. Evropské trhy pokračují v poměrně úspěšném tažení ve svých zhodnocovacích procesech a nadále odolávají na již poměrně dosti vysokých hladinách rozhodujících indexů. To dokazuje souhrnný evropský blue chips index DJ Euro STOXX 50 se svou úrovní 3860,11 bodů s ročním přepočtem výkonnosti 26,1 %. Stejným směrem se ubírá i hlavní německý index DAX 30, který je na niveau 5926,30 bodů a vyjádřeným ročním zhodnocením 36,3 %.

Daří se i hlavnímu asijskému trhu – japonskému, který prostřednictvím svého index Nikkei 225 již dosáhl na stav 16624,80 bodů (dnes ráno +285,07 bodů, resp. +1,74 %). Afin Brokers, a.s. Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE