Souhrn týdne 13. 3. - 17. 3. na světových trzích

20.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americké akciové trhy se v uplynulém týdnu vrátily k pozitivnímu trendu a dosáhly velmi slušných výsledků. Index S&P 500 dokázal posilovat každý den minulého týdne. Hlavní příčinou příznivé nálady investorů a růstu akciových...

a ... indexů bylo zejména zmírnění obav z přílišného zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou. Ke změně pohledu na restriktivní monetární politiku centrální banky domohly některé makroekonomická zprávy, a to především růst inflace, který byl nižší, než se očekávalo. K dobrým výsledkům na trhu však přispěly i příznivé hospodářské výsledky významných investičních bank. Investory dále potěšily zprávy o potenciálních fúzích a akvizicích, které přišly ze sektorů bankovnictví, medií a dalších a přispěly tak k optimistickému očekávání budoucího hospodářského růstu. V důsledku růstu cen komodit se dařilo též ropným či zlatým společnostem. Nejhůře si v minulém týdnu vedl sektor polovodičů. Index Dow Jones posílil o 1.84% a uzavíral tak na hodnotě 11279.65 bodů. S&P index vzrostl o 2% na konečnou hodnotu 1307.25 bodů. Technologický Nasdaq vymazal veškeré ztráty z předešlého týdne, když se zvýšil o 1.96% na 2306.48 bodů.

 

Evropským akciovým trhům se dařilo také velice dobře, když v průběhu pátečního obchodování se panevropské indexy na chvilku vyšplhaly na svá pětiletá maxima. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu vzrostl o 1.67% a uzavíral na úrovni 1,376.85 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 posílil o 2.00% na hranici 5920.82 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Maloobchodní tržby v USA v únoru klesly více, než ekonomové očekávali, když se snížily o 1.3%, zatímco trh čekal jejich pokles pouze o 0.8%. Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů v únoru spadly o 0.4%, když analytici odhadovali pokles v rozmezí 0.5-0.4%. Index ZEW sentimentu ekonomického očekávání v SRN v březnu klesl na 63.4 bodů z 69.8 bodů v únoru, zatímco ekonomové očekávali jeho zvýšení na 71.0 bodů.

 

Spotřebitelské ceny v USA v únoru vzrostly jen nepatrně. Index CPI vzrostl o 0.1%, což bylo v souladu s odhady ekonomů. Očištěný index CPI nezahrnující ceny potravin a energií vzrostl také o 0.1%, zatímco trh čekal jeho zvýšení o 0.2%. K příznivému výsledku přispěly zejména ceny energií, které po lednovém růstu výrazně oslabily. K růstu cen nejvyšší měrou přispělo zvýšení cen bydlení o 0.4%. Meziroční míra inflace se snížila na 3.6%, když v lednu dosahovala 4%. Relativně příznivé údaje zmírňují obavy z inflace a naznačily, že centrální banka USA nebude muset přistoupit na zvýšení úrokových sazeb nad 5%. Současná hodnota úrokové míry se pohybuje na hodnotě 4.50%. Míra růstu inflace v Eurozóně v únoru splnila očekávání analytiků, když index CPI Eurozóny meziměsíčně vzrostl o 0.3% a meziročně se zvýšil o 2.3%.

 

Průmyslová výroba v USA se v únoru zvýšila o 0.7%, zatímco ekonomové odhadovali její růst v rozmezí 0.7-0.8%. Meziročně průmyslová produkce vzrostla o 3.3% a údaje tak potvrdily, že aktivita průmyslu v delším horizontu roste poměrně slušným tempem. Počet nově zahájených staveb v únoru prudce klesl, avšak hodnota se stále drží nad 2 mil. zahájených staveb za rok.

 

Také průmyslová výroba v Eurozóně se v lednu nestřetla s očekáváním ekonomů, když meziměsíčně stagnovala, zatímco trh odhadoval její zvýšení o 0.3%. Meziroční růst průmyslové produkce v lednu dosáhl 2.5%, což bylo v souladu s odhady analytiků. Posilování růstu průmyslové výroby probíhá zejména v hlavních ekonomikách Eurozóny, např. v Německu.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americký producent spotřebního zboží Procter & Gamble oznámil zvýšení dividendy z 0.28 USD na 0.31 USD na akcii a znovu zveřejnila svůj výhled zisku a tržeb pro třetí čtvrtletí. Vedení společnosti vidí zisk v rozmezí 0.59-0.61 USD na akcii a růst tržeb se plánuje v rozmezí 20-23%. Akcie společnosti na základě zprávy oslabily o více než 3%.

 

Americká farmaceutická společnost Merck učinila nabídku na převzetí konkurenční německé firmy Schering za 77 EUR za akcii. Vedení Scheringu oznámilo, že nabídku považuje za podhodnocenou. Společnost zároveň prohlásila, že nabídka byla nevyžádaná a že se společností Merck neprobíhají žádná jednání. Merck oznámil, že nabídku bude financovat z půjčky od Deutsche Bank, Bear Stearns a Goldman Sachs. Akcie obou společností na zprávu reagovaly rozdílně. Schering posílil o 22%, zatímco akcie Mercku oslabily o 1.4 %.

 

Čistý zisk investiční banky Lehman Brothers v prvním čtvrtletí vzrostl o 24% oproti stejnému období loni na 1.08 mld. USD či 3.66 USD na akcii. Výsledky byly o něco lepší než analytici očekávali, když ti odhadovali zisk ve výši 3.17 USD na akcii. K růstu zisku společnosti velkou měrou přispěly dobré výsledky z obchodování s dluhopisy a velmi vysoká celosvětová aktivita v oblastí fúzí a akvizic. Zpráva však investory ve srovnání se včerejšími výsledky konkurenční společnosti Goldman Sachs příliš neoslnila a akcie Lehman Brothers lehce oslabovaly.

 

Investiční banka Bear Stearns v prvním čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 36% na 514 mil. USD či 3.54 USD na akcii. Výsledky tak významně předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 2.95 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 19% na rekordních 2.2 mld. USD, přičemž ekonomové očekávali jen 2.05 mld. USD.

 

Čistý zisk německé zajišťovny Munich Re se v roce 2005 zvýšil o 45% na 2.74 mld. EUR. Pozitivní dopad prodejů některých investic, nízký objem proplacených pojistných škod a také snižování nákladů kompenzovaly škody způsobené hurikány ve výši 2.3 mld. EUR a navýšení rezerv v divizi American Re. Společnost také oznámila zvýšení dividendy na 3.10 EUR z 2 EUR na akcii a naznačila, že v budoucnu nevylučuje zpětný odkup vlastních akcií. Munich Re v celém letošním roce plánuje čistý zisk v rozmezí 2.6-2.8 mld. EUR.

 

Čistý zisk německé pojišťovací a bankovní společnosti Allianz v roce 2005 vzrostl o 93% na 4.38 mld. EUR. Tržby společnosti se zvýšily o 4.1 % na 100.9 mld. EUR. Společnost dále oznámila zvýšení dividendy o 14.3 % na 2 EUR na akcii. Provozní zisk divize majetkového pojištění vzrostl o 4.6 % na 4.2 mld. EUR, a to i přes ztráty způsobené přírodními katastrofami ve výši 1.1 mld. EUR. Vedení společnosti v letošním roce plánuje nárůst provozního i čistého zisku o přibližně 10 %.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu se ceny ropy a ostatních komodit navrátily k růstu. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 62.68 USD za barel, když posílila o 4.15%. Cena zemního plynu dokázala posílit o dalších 3.25% na 6.99 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám citelně oslaboval. Vůči euru americký dolar ztratil o 1.85% a oproti anglické libře klesl o 1.68%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 2.19%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 2.25%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE