Další týden ve znamení růstů a poklesů na trhu RM SYSTÉMU.

21.03.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Vlivy na akcie českých společností, novinky kolem Unipetrolu a obchodování s ČEZem.

• Vývoj na světových trzích
• ČEZ
• Unipetrol
• Český Telecom
• Mittal Steel, Vítkovice a další…

V uplynulém týdnu byl na kapitálovém trhu znát pokračující odliv zahraničních investorů ze středoevropského regionu. Za jednu z příčin můžeme označit situaci na hlavních světových trzích, kde nadále panují obavy ze zvyšování úrokových sazeb. Japonsko se vymanilo z deflace a obavy z růstu inflace úměrně tomu zvyšují tlaky na zvyšování úrokových sazeb. To způsobuje odliv investic z akciového do dluhopisového trhu a tím se zvyšuje kolísání akciových trhů. Stejná situace panuje i na zámořských trzích.

Z makroekonomických zpráv tohoto týdne zmiňme informaci o státním dluhu ČR, který se přiblížil 700 miliardám Kč. V přepočtu to znamená, že na každého občana připadá dluh 67,5 tisíc Kč. Nebezpečím je především dynamika, s jakou vláda poslední roky dluh zvyšuje (17% y/y).

Akcie ČEZu vykazovaly tento týden největší volatilitu. V pondělí posílily až 820 Kč, aby hned v úterý smazaly všechny pondělní zisky a oslabily na 791 Kč. Závěr týdne byl opět růstový a týden ČEZ uzavíral na 818 Kč. Kromě výše zmíněných makroekonomických zpráv zde působily pro ČEZ typické akviziční faktory. V tomto týdnu zmiňme dvě informace, z nichž každá působila na kurz akcie odlišnou polaritou.

Pozitivní zprávou je vývoj koupě elektrárny ve Varně, kdy po odstoupení původně vítězné ruské společnosti RAO UES byl k exkluzivnímu jednání přizván právě ČEZ. Dle agentury Reuters by dohoda o koupi mohla být uzavřena již v dubnu.

Opačný vliv měl vývoj soutěže o makedonského distributora elektřiny AD ESM. V tomto tendru zvítězila rakouská EVN s nabídkou 225 mil. EUR za 90% podíl ve společnosti.

Kurz akcie společnosti Unipetrol, jenž postupně oslaboval z rekordů nad hranicí 300 Kč ze začátku roku, začal opět v tomto týdnu růst pod vlivem oznámení o navýšení podílu České spořitelny v holdingu Unipetrolu z 2,88% na aktuálních 5,1%. Na trhu RM S otevřel tento titul týden na 276 Kč, poté oslabil až na týdenní minimum 265 Kč a v pozitivní náladě uzavíral na 282 Kč.

Český Telecom se po utichnutí zprávy o fůzi s Eurotelem, která vyvolala rozruch při obchodování s touto emisí a vyhnala hodnotu akcie až k 550 Kč, vrátil k poklidnému obchodování v pásmu těsně kolem 520 Kč. Týden titul uzavřel těsně nad touto hranicí.

Komerční banka – 3 262 Kč, Philip Morris ČR – 17 564 Kč.

Na Volném trhu se v tomto týdnu opět nejčileji obchodovalo s akciemi společnosti Mittal Steel Ostrava . Titul uzavřel týden na 2 650 Kč. Vítkovice uzavřely na 248 Kč, Tatra 101 Kč a Třinecké železárny 1 676 Kč.

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE