Souhrn 21. 3. na světových trzích

22.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy v úterý klesaly v důsledku obav ze zvyšování úrokových sazeb   Americké akciové trhy v úterý zaznamenaly velmi volatilní průběh. Nedlouho po zahájení obchodní seance se akcie vydaly směrem vzhůru....

... V průběhu dne však pozitivní nálada rychle vyprchala a všechny tři hlavní indexy nakonec výrazněji oslabily. Důvod včerejšího poklesu lze opět hledat ve vnímání situace okolo zvyšování úrokových sazeb. Investoři se snaží pečlivě interpretovat každý náznak americké centrální banky ohledně jejího dalšího postupu v této pro akciový trh velmi choulostivé oblasti. Šéf americké centrální banky Ben Bernanke řekl, že americká ekonomika vykazuje solidní růst, v němž bude pokračovat i přes výraznější ochlazení trhu s nemovitostmi. Část analytiků z tohoto prohlášení vyvodila úmysl centrální banky pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb i nad hranici 5%. K těmto spekulacím přispěla i zpráva o jádrové inflaci, která byla horší než se očekávalo. Index Dow Jones oslabil o 39.06 bodů na hodnotu 11235.47 bodů a S&P se snížil o 7.85 bodů na 1297.23 bodů. Největší pokles zaznamenal technologický Nasdaq, když ztratil 19.88 bodů na 2294.23 bodů. Pohyb ceny lehké ropy se po počátečním propadu pod hranici 60 USD za barel obrátil a ropa nakonec posílila o 0.25% na 60.57 USD za barel.

 

Výrobní ceny v USA v únoru klesly o 1.4%, což je největší propad za téměř tři roky. Šlo o mnohem větší pokles než analytici odhadovali, když ti očekávali snížení pouze o 0.2%. K razantnímu poklesu však velkou měrou přispěl propad cen energií o 4.7%, když v lednu ceny energií meziměsíčně stagnovaly. Ceny potravin v únoru klesly o 2.7%. Inflace bez zahrnutí cen energií a potravin vzrostla o 0.3%, zatímco trh čekal je růst jádrového indexu PPI jen o 0.2%. Meziročně index PPI vzrostl o 3.7%.

 

Čistý zisk softwarové společnosti Oracle ve třetím čtvrtletí vzrostl o 42% na 765 mil. USD či 0.14 USD na akcii. Zisk očištěný o jednorázové položky se zvýšil z 0.16 na 0.19 USD na akcii a mírně tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali zisk ve výši 0.18 USD. Tržby společnosti stouply o 18% na 3.47 mld. USD, k čemuž přispěl zejména růst poptávky po databázích a firemních softwarových aplikacích. Oracle ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk v rozmezí 0.26-0.28 USD na akcii a nárůst tržeb o 10-14%.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE