BP: Britský provozovatel supermarketů William Morrison se propadl do historicky první ztráty

23.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Britský provozovatel supermarketů, společnost...

...William Morrison Supermarkets Plc, dnes reportoval první roční ztrátu ve své 106leté historii v důsledku nákladů spojených s převzetím konkurenční společnosti Safeway Plc a klesajících prodejů.

Čistá ztráta společnosti za rok končící 29. ledna činila 250 mil. GBP, ve srovnání se ziskem 105 mil. GBP v předešlém roce.

Roční tržby firmy zůstaly téměř beze změny na 12,1 mld. GBP.

Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg roční zisk firmy v průměru odhadovali na 171 mil. GBP, při příjmech 12 mld. GBP.

Společnost se potýká se ztrátou svého podílu na trhu ve prospěch konkurenčních řetězců jako Tesco a Asda, když předseda společnosti Ken Morrison neuspěl se svou snahou na snížení cen, kterou hodlal přilákat zákazníky. Náklady na integraci firmy Safeway, kterou společnost akvírovala za zhruba 6,24 mld. USD, jsou také o zhruba 50 procent vyšší, než společnost prvně odhadovala.

V rámci "optimalizačního" plánu hodlá společnost během příštích tří let zredukovat své distribuční náklady o 30 mil. GBP a o stejnou částku hodlá zredukovat i své hlavní náklady. Společnost již uzavřela tři distribuční centra a propustila asi 2 300 skladníků.

Firma, která napříč Velkou Británií provozuje 380 obchodů, loni v březnu uvedla, že neočekává zlepšení svých výsledků před rokem 2007, a tuto projekci dnes potvrdila.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE