Pokles trhů v USA, roste cena ropy.

23.03.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejším posílení v USA bylo možno předpokládat korekci, spojenou s vybíráním zisků. I futures na akciové indexy se v předobchodní fázi pohybovaly...

Po včerejším posílení v USA bylo možno předpokládat korekci, spojenou s vybíráním zisků. I futures na akciové indexy se v předobchodní fázi pohybovaly v záporných hodnotách a naznačovaly tak směr dnešní seance.

Naproti tomu makrodata, v podobě nově vzniklých nároků na podporu v nezaměstnanosti v týdnu končícím 18. března, signalizovaly pozitivní vývoj ekonomiky svým poklesem na celoročně přepočtených 302 tisíc, oproti odhadovaným 305 tisícům. Překvapivý růst prodejů existujících domů v únoru o 5,2% (celoročně přepočtených 6,91 mil. jednotek vs. odhad 6,50 mil.) předčil odhady trhu, avšak vyvolal obavy z inflačních tlaků. Tyto solidní ekonomické indikátory zaměstnávají myšlení investorů otázkou, s jakými závěry začátkem příštího týdne vystoupí FED na svém zasedání, týkajícím se vývoje úrokových sazeb.

Další z kurzotvorných fatkorů, ropa, dnes nervozitu a obavy podpořila, když na NYMEX posilovala během dne přes 3% a obchodovala se tak po většinu dne nad cenou 63,50 USD/barel.

Z podnikových zpráv náladu v technologickém sektoru mírně zchladila předpověď tržeb firmy Adobe, která je nižší než bylo tržní očekávání. Z dalších společností na trhy proudily informace víceméně smíšeného kurzotvorného charakteru.

Po první hodině výrazného oslabení na všech klíčových indexech se trhy začaly stabilizovat na nových úrovních, ze kterých se snažily alespoň krátkodobě vracet vzhůru. Narůstající cena ropy, však jejich snahy spolehlivě blokovala a otáčela hodnoty indexů zpět k Jihu. Přestože závěrečná hodina seance se snažila dnešní poklesy zmírnit, nedokázala dodat na trhy dostatek optimismu. Závěr dne proto patřil při nižší obchodní aktivitě následujícím výsledkům: Index Standard & Poors 500 zakončil na hodnotě 1301,67 bodů (-3,37 bodu) a oslabil tak o 0,26%. Technologický Nasdaq Composite dnes zavíral s poklesem o 0,14% na úrovni 2300,15 bodů (-3,20 bodu) a rovněž průmyslový Dow Jones Industrial Average oba předchozí indexy doprovázel svým závěrem -0,42% na hodnotě 11270,00 bodu s oslabením o 47,00 bodů.

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE