Jak působí oznámení dividendy na akciové trhy, konsolidované hospodářské výsledky skupiny ČEZ

24.03.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí faktorů, které ovlivnily obchodování s akciemi v prvním jarním týdnu.

• Stavby silnic a železnic
• Česká spořitelna, Philip Morris ČR
• ČEZ
• Unipetrol

V uplynulém týdnu reagovaly akciové tituly převážně na informace z domácího prostředí. Kolotoč střídavě pozitivních a negativních zpráv rozhýbal obchodování s akciemi. V popředí zájmu investorů byly převážně hospodářské výsledky společností a s tím spojená výše dividendy.

Zajímavé bylo sledovat vliv oznámení o výplatě dividendy společnosti Stavby silnic a železnic, která se obchoduje na trhu RM-S. Společnost, jejíž očekávaný konsolidovaný hospodářský výsledek za rok 2005 se bude pohybovat kolem 680 mil. Kč, vyplatí zisk na akcii 480 Kč. Na tuto zprávu zareagovala akcie růstem o 5,2% a v pátek se obchodovala v rozmezí 4 198 Kč až 4 300 Kč.

Česká spořitelna, která je na Volném trhu, posílila k hranici 730 Kč. Vliv na to měla zpráva o návrhu představenstva na dividendu, která by měla být ve stejné výši jako loňském roce, tedy 30 Kč (celkem 4,56 mld. Kč).

Negativní vliv měla na cenu akcie možná výplata dividendy společnosti Philip Morris ČR. Čistý zisk společnosti dosáhl 3,05 mld. Kč, konsolidovaný 2,73 mld. Kč (38% roční pokles). Pravděpodobná dividenda dosáhne výše 1 112 Kč, což je hluboko pod očekáváním. Na tuto zprávu kurz zareagoval ke konci týdne poklesem pod hranici 17 000 Kč, když týden Philip Morris uzavřel na 16 747 Kč.

Největší ohlas měly již tradičně zprávy týkající se české energetické jedničky. Skupina ČEZ v tomto týdnu oznámila konsolidované výsledky hospodaření za rok 2005. Po propadech kurzu v týdnu minulém až k 782 Kč to byla ostře sledovaná událost. Skupinu ČEZ tvoří v současné době 93 společností, z niž 36 bylo konsolidováno plnou metodou a 5 ekvivalenční metodou. Poprvé se ve výsledcích objevují bulharské distribuční společnosti, Severočeské doly, Škoda Praha a v posledním čtvrtletí rumunská distribuční společnost Electrica Oltenia.

Výsledky hospodaření byly na horní hranici očekávání trhu a reakce na ně byla převážně příznivá. Celá skupina ČEZ hospodařila s čistým ziskem 22,3 mld. Kč, což je roční nárůst o 56% při nákladech 95,6 mld. Kč (+15,4%) a výnosech přesahující 125 mld. Kč (+21,8% roční změna).

Dalším pozitivním faktorem byla úspěšná akvizice bulharské elektrárny ve Varně. Po odstoupení ruské společnosti RAO UES s nabídkou 579 mil. EUR byla hlavním předmětem spekulací cena, za kterou se celá akvizice nakonec uskuteční. Vzhledem k velkém rozdílu mezi vítěznou nabídkou a nabídkou ČEZ (192 mil. EUR) se čekalo navýšení ceny akvizice. Ta se nakonec vyšplhala na 206 mil. EUR, s navýšením základního kapitálu o celkových 133 mil. EUR. Celkem tedy ČEZ zaplatí za elektrárnu ve Varně 339 mil. EUR. Na trhu RM SYSTÉMU ČEZ zahajoval na 823 Kč, v týdnu posílil o přibližně 20 Kč a týden uzavřel na 844 Kč.

Soud zamítnul žalobu společnosti Unipetrol na neplatnost opčních smluv uzavřených se společností DEZA, podle kterých se DEZA měla stát majitelem 50% akcií dceřiných společností Unipetrolu. Akcie Unipetrolu poté korigovaly a týden uzavřely na ceně 279,80 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE