BP: DaimlerChrysler ukončí výrobu čtyřsedadlových vozů Smart

27.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost...

...DaimlerChrysler AG (DCX) v sobotu oznámila, že plánuje ukončit výrobu čtyřsedadlových modelů vozů Smart a začlenit tuto značku do své divize Mercedes, čímž ji hodlá přivést k ziskovosti.

Plánovaný krok, který automobilka musí ještě projednat se společností Mitsubishi Motors Corp. a dalšími partnery, si vyžádá investici asi 1 mld. EUR (1,2 mld. USD). Reorganizace divize Smart již společnost DaimlerChrysler stála asi 1,3 mld. USD.

Společnost uvedla, že ukončením výroby modelů Smart ForFour zůstane divizi Smart pouze populární verze dvousedadlových vozů Smart ForTwo a současně by se měla zajistit této značce dlouhodobá udržitelnost na trhu. Firma předpokládá, že divize Smart vykáže pozitivní výsledky od roku 2007 a dále.

V roce 2007 se také očekává uvedení modernizované verze modelů Smart ForTwo na trh.

Automobilka neuvedla, jaké má plány se zaměstnanci z továrny v nizozemském Bornu, kde se modely Smart ForFour vyrábějí. Společnost ale hodlá zrušit 300 pracovních míst v továrně v německém Boeblingenu, kde se také vozy Smart vyrábějí.

Na základě nejnovějšího průzkumu poklesly prodeje vozů Smart v roce 2005 na 124 300 ze 152 100 v předešlém roce a v lednu vykázaly dokonce 23procentní pokles. Divize Smart již v loňském roce ukončila výrobu dvousedadlových modelů Smart Roadster.

Akcie DCX v pátek posílily o 1,11 % na 56,30 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE