BP: Automobilka General Motors dnes zahájí rozsáhlou redukci zaměstnanců

28.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová automobilka...

...General Motors Corp. (GM) by dnes měla zahájit redukci tisícovek amerických zaměstnanců se stálým platem. Firma tak činí v rámci rozsáhlé restrukturalizace, která by měla zastavit propad firmy do ztrát a pokles jejího podílu na trhu.

Dle zdroje obeznámeného se situací by se dnešní redukce měla týkat strojírenské divize, přičemž v dubnu by měla být oznámena redukce pracovníků v oblasti prodeje a marketingu.

Společnost tak přistoupí ke snižování počtu zaměstnanců oznámenému loni v listopadu, kdy automobilka uvedla, že v letošním roce propustí 7 procent z 36 000 amerických pracovníků v administrativě.

Mluvčí automobilky odmítl celou záležitost komentovat, ale uvedl, že společnost nemá co oznámit nebo potvrdit.

Největší světová automobilka vykázala za rok 2005 ztrátu ve výši 10,6 mld. USD, když se potýkala s vysokými pracovními náklady a cenami komodit, ztrátou svého podílu na americkém trhu ve prospěch zahraničních konkurentů a stagnujícími prodeji svých SUV vozů, které jsou největším generátorem zisků této firmy.

Společnost se v listopadu dohodla s Odborovým svazem automobilového průmyslu (UAW) na snížení nákladů na zdravotní péči o 1 mld. USD ročně. V lednu pak firma snížila poprvé za více než 13 let svoji dividendu na polovinu a uvedla, že zredukuje plat nejvyššího představitele o 30 procent.

Akcie GM včera posílily o 1,24 % na 22,93 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE