Souhrn 27. 3. na světových trzích

28.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie se v pondělí obchodovaly nerozhodně před dnešním rozhodnutí o úrokových sazbách   Americké akciové trhy zaznamenaly v prvním dnu tohoto týdne poměrně volatilní průběh a hlavní akciové indexy uzavřely obchodní seanci...

a ... smíšeně. Obchodování bylo před dnešním zasedání centrální banky dosti opatrné. FED bude rozhodovat o úrokových sazbách a pravděpodobně naznačí další směřování měnové politiky. Všeobecně se očekává zvýšení klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 4.75% a lze tak usuzovat na to, že tento předpoklad je již v cenách akcií zahrnut a zvýšení sazeb by tudíž nemělo mít na vývoj akciových titulů velký vliv. Akciové indexy si od počátku roku, i přes nejistotu ohledně zvyšování úrokových sazeb, vedou velice dobře. Index S&P 500 si připsal slušných 4.5% a vypadá to, že je na velmi dobré cestě dosáhnout nejvyššího nárůstu v prvním čtvrtletí za posledních 7 let. Index Dow Jones oslabil o 29.86 bodů na hodnotu 11250.11 bodů a S&P ztratil 1.34 bodů na 1301.61 bodů. Technologický Nasdaq si jako jediný dokázal polepšit, když vzrostl o 2.76 bodů na 2315.58 bodů. Cena lehké ropy mírně oslabila, když ztratila 0.16% na 64.16 USD za barel.

 

Německý index IFO v březnu opět výrazně předčil očekávání analytiků a dostal se na 15 leté maximum. Index se vyšplhal na hodnotu 105.4 z revidovaných únorových 103.3, zatímco ekonomové odhadovali jeho pokles na 102.8-102.9. Ekonomické oživení v Německu tak dále posiluje. Společnosti jsou podle institutu se současnou ekonomickou situací spokojeni daleko více, než v únoru.

 

Americká automobilka General Motors by během několika dnů měla Komisi pro cenné papíry předložit zprávu o celoročním hospodaření, s jejímž vydáním se společnost zpozdila kvůli účetním záležitostem. List Wall Street Journal uvedl, že společnost pracuje na úpravě několika posledních účetních chyb. General Motors podle listu dále pokračuje v jednáních o možném prodeji podílu ve finanční a pojišťovací divizi General Motors Acceptance Corp. s blíže neurčenými zájemci. Rozhodnutí ohledně prodeje by mělo být učiněno během několika dnů, přičemž uskutečnění transakce by mohlo společnosti vynést až 13 mld. USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE