Souhrn týdne 20. 3. - 24. 3. na světových trzích

28.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Po velmi pozitivním vývoji v předchozím týdnu se růst akciových trhů v průběhu minulého týdne zpomalil, když hlavní americké akciové indexy zaznamenaly nevýrazné a smíšené výsledky. Celý uplynulý týden se pozornost investorů...

a ... soustředila na situaci ohledně úrokových sazeb a informace o dalším směřování měnové politiky americké centrální banky. Investoři se snaží pečlivě interpretovat každý náznak centrální banky ohledně jejího dalšího postupu v této pro akciový trh velmi choulostivé oblasti. Šéf centrální banky Ben Bernanke řekl, že americká ekonomika vykazuje solidní růst, v němž bude pokračovat i přes výraznější ochlazení trhu s nemovitostmi. Část analytiků z tohoto prohlášení vyvodila úmysl centrální banky pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb i nad hranici 5%. K umocnění obav přispěly i některá velmi dobrá makroekonomická data signalizující hospodářský růst, neboť silná ekonomika dává centrální bance větší prostor právě pro zvyšování úrokových sazeb. Všeobecně se očekává, že centrální banka 28.3. přistoupí ke zvýšení klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 4.75% a že minimálně ještě jedno zvýšení bude následovat. I přes obavy z nadměrného zvyšování sazeb však všechny makroekonomické údaje a korporátní zprávy v souhrnu nasvědčují tomu, že americká ekonomika zůstává i nadále velmi zdravá a inflace je plně pod kontrolou. Ekonomové předpovídají, že růst zisků společností nebude vyššími úrokovými sazbami výrazně ovlivněn, přičemž výhled zisků zůstává i nadále velmi příznivý, když v prvním čtvrtletí se odhaduje jejich růst o 11%.

 

V důsledku růstu cen komodit se opět dařilo zejména ropným a zlatým společnostem. Dobře si vedl i sektor polovodičů, který tak dokázal vymazat ztráty z předchozího týdne. Index Dow Jones se téměř nezměnil a uzavíral tak jen o pár desetin výše na hodnotě 11279.97 bodů. Technologický Nasdaq pokračoval v růstu, když posílil o 0.27% na 2312.82 bodů. Nejhůře si vedl S&P index, který oslabil o 0.33% na konečnou hodnotu 1302.95 bodů.

 

Evropským akciovým trhům se dařilo o něco lépe, když panevropské indexy se v současné době obchodují na nejsilnějších úrovních od července roku 2001. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu vzrostl o 0.46% a uzavíral na úrovni 1,383.19 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 posílil o 0.88% na hranici 5973.14 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Výrobní ceny v USA v únoru klesly o 1.4%, což je největší propad za téměř tři roky. Šlo o mnohem větší pokles než analytici odhadovali, když ti očekávali snížení pouze o 0.2%. K razantnímu poklesu však velkou měrou přispěl propad cen energií o 4.7%, když v lednu ceny energií meziměsíčně stagnovaly. Ceny potravin v únoru klesly o 2.7%. Inflace bez zahrnutí cen energií a potravin vzrostla o 0.3%, zatímco trh čekal je růst jádrového indexu PPI jen o 0.2%. Meziročně index PPI vzrostl o 3.7%.

 

Prodeje stávajících domů v USA v únoru překvapivě prudce vzrostly, zatímco analytici očekávali, že dojde k dalšímu poklesu těchto prodejů a bude tak pokračovat ochlazování trhu s nemovitostmi. Prodeje se však zvýšily o 5.2% na ročně přepočítaných 6.91 mil. domů. Ekonomové odhadovali pokles na 6.5 mil. domů. Na druhou stranu však stále dochází i ke zvyšování zásob neprodaných domů. Údaje o lednovém prodeji byly revidovány směrem vzhůru na 6.57 mil. domů.

 

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby se v únoru meziměsíčně zvýšily o 2.6%, zatímco ekonomové čekali jejich růst o 1.3%. Na překvapivě silný vzestup zakázek měly velký vliv především zakázky na civilní letadla, které se v lednu propadly o 70.1%, ale v únoru vzrostly o 52.5%. Bez zahrnutí zakázek na dopravní zařízení objednávky klesly o 1.3% ve srovnání s 1.6% růstem v lednu.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Čistý zisk maloobchodní společnosti s domácími potřebami Williams-Sonoma ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na 120.8 mil. USD či 1.02 USD na akcii ve srovnání s 113.7 mil. USD či 0.95 USD na akcii v loňském roce. Analytici očekávali zisk ve výši 1.09 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 12.1% na 1.21 mld. USD a srovnatelné tržby vzrostly o 5.8%. V roce 2006 společnost očekává čisté tržby v rozmezí 3.9 – 3.97 mld. USD a zisk v rozmezí 1.90 - 1.94 USD na akcii.

 

Čistý zisk softwarové společnosti Oracle ve třetím čtvrtletí vzrostl o 42% na 765 mil. USD či 0.14 USD na akcii. Zisk očištěný o jednorázové položky se zvýšil z 0.16 na 0.19 USD na akcii a mírně tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali zisk ve výši 0.18 USD. Tržby společnosti stouply o 18% na 3.47 mld. USD, k čemuž přispěl zejména růst poptávky po databázích a firemních softwarových aplikacích. Oracle ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk v rozmezí 0.26-0.28 USD na akcii a nárůst tržeb o 10-14%.

 

Čistý zisk investiční banky Morgan Stanley v prvním čtvrtletí vzrostl o 17% na 1.64 mld. USD či 1.54 USD na akcii. Společnost tak výrazně předčila odhady analytiků, kteří očekávali zisk ve výši jen 1.21 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 24% na rekordních 8.5 mld. USD, přičemž trh očekával jen 7.55 mld. USD. Nadprůměrných výsledků bylo dosaženo zejména zásluhou divize cenných papírů pro institucionální klienty, divize dluhopisů a služeb pro hedgové fondy.

 

Dobrými hospodářskými výsledky investory potěšila i zásilková společnost FedEx, když oznámila, že její čistý zisk ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl z 317 mil. USD či 1.03 USD na akcii na 428 mil. USD či 1.38 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 9% na 8 mld. USD. V případě zisku FedEx překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali ve výši 1.30 USD na akcii. Tržby byly odhadovány ve výši 8.03 mld. USD. Společnost ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk v rozmezí 1.65-1.80 USD na akcii. FedEx zároveň zvýšil svůj výhled zisku na celý rok 2006 z 5.45-5.70 USD na akcii na 5.66-5.81 USD na akcii.

 

Stavební společnost KB Home v prvním čtvrtletí zvýšila svůj zisk o 42% na 174.5 mil. USD či 2.02 USD na akcii. Hospodářské výsledky společnosti předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.96 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily z 1.64 mld. USD na 2.19 mld. USD, zatímco trh odhadoval 2.17 mld. USD. Společnost dále oznámila, že ve fiskálním roce 2006 očekává čistý zisk ve výši 11.25 USD na akcii při očekávání trhu 11.26 USD.

 

Americký producent telekomunikačních zařízení Lucent Technologies a francouzská společnost Alcatel potvrdily, že jsou v pokročilé fázi jednání o fúzi jako rovných partnerů, jejíž hodnota by mohla dosáhnout až 33 mld. USD. Společnosti  však zároveň prohlásily, že v současné době nelze s jistotou říci, zda ke konečné dohodě nakonec dojde nebo že transakce bude úspěšně završena.

 

Německý výrobce léčiv a chemikálií Bayer oznámil, že nabídl 19.51 mld. USD či 86 EUR za akcii za koupi další německé farmaceutické společnosti Schering. Bayer tak překonal nabídku jiné německé společnosti Merck ve výši 17.4 mld. USD. Schering se k nabídce vyjádřil pozitivně, když prohlásil, že vedení společnosti návrh Bayeru uvítalo a sdělilo svůj záměr navrhovanou nabídku na převzetí schválit a její schválení též doporučilo akcionářům společnosti. Nově vzniklá společnost by se měla jmenovat Bayer-Schering a měla by sídlo v berlínské centrále Scheringu. K dokončení transakce by mohlo dojít ve  druhém čtvrtletí tohoto roku. Akcie obou společností na základě zprávy posilovaly.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu ceny ropy a ostatních komodit pokračovaly v růstu. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 64.18 USD za barel, když posílila o 2.39%. Cena zemního plynu dokázala posílit o dalších 2.15% na 7.14 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám rostl a částečně tak vymazal ztráty z předchozího týdne. Vůči euru americký dolar posílil o 1.10% a oproti anglické libře se zvýšil o 0.57%. Vůči japonskému jenu dolar vzrostl o 0.26%. Česká koruna vůči dolaru oslabila o 1.21%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE