Pokles Zentivy o 3%

28.03.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Úterní obchodování na pražské burze bylo poznamenáno poklesem akcií společnosti Zentiva. Ta dostala dva downgrade. Taktéž se asi investoři bojí, že se dlouho na tomto...

Úterní obchodování na pražské burze bylo poznamenáno poklesem akcií společnosti Zentiva. Ta dostala dva downgrade. Taktéž se asi investoři bojí, že se dlouho na tomto titulu žádná pořádná zpráva neobjeví, a tak proč zůstávat v dlouhých pozicích. Na druhou stranu si každý soudný investor musí uvědomit, že na trh nepřišla žádná zásadní negativní zpráva k tomuto titulu. Přišla ve skrze pozitivní a to, že Zentiva má velmi silného partnera v zádech. To může její pozici do budoucna výrazněji posílit a tak můžeme očekávat pozitivní zprávy z oblasti hospodaření. Ty však mohou přijít, až za delší období. Druhé pozitivum k tomuto titulu může přijít, až se budou “rozdělovat” další “volné” balíky. To však může být taktéž za delší období. Proto se v současné době spekulanti obrátili k Zentivě zády, ale silnější hráči a dopředu pozitivně uvažující investoři, by díky poklesu mohli využít příležitosti a začínat budovat nové dlouhodobé pozice.
Ukázku síly si dokazoval “prodejce” na Českém telecomu, který “zablokoval” prodejní kotace a tak neprodal téměř nikdo z nabídky nad ním, ale tento prodejce taktéž úspěšný tímto stylem moc není. Třeba mu jde o něco jiného, než prodat. To ovšem ví jen on sám.
Komerční banka by potřebovala tučnou objednávku ze zahraničí. Prozatím se "trápí" na 3.230,- CZK a nechce se jí ani nahoru, ani dolů. Mnoho investorů se domnívá, že její čas opět přijde a dokáže díky silnému zájmu zahraničí posílit několik set korun vzhůru během krátké doby. Otázka je, ale jestli to bude za týden či měsíc.
Akcie ČEZu se drží u 830,- CZK a čeká na dobrou zprávu. Pokud přijde, může být terčem mnoha investorů i spekulantů a tzv. bezpečným přístavem. Taktéž Unipetrol čeká na “nakopnutí” a s Philip Morris si každý láme hlavu.

Autor článku

Eduard Tesař  

Články ze sekce: INVESTICE