BP: Britský maloobchodník J Sainsbury zvyšuje své tržby již pět kvartálů v řadě

29.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Třetí největší britský prodejce potravin, společnost...

...J Sainsbury Plc, vykazuje růst svých tržeb již pět čtvrtletí v řadě, když redukce cen a reklamní akce přilákaly zákazníky do obchodů společnosti.

Tržby společnosti z obchodů otevřených nejméně jeden rok vzrostly ve fiskálně čtvrtém čtvrtletí končícím 25. března o 5,3 procenta, bez započtení prodejů pohonných látek. Celkové tržby, bez započtení prodejů paliva, vzrostly za toto období o 6,5 procenta.

Nárůst čtvrtletních srovnatelných tržeb předčil projekce analytiků, které hovořily o zvýšení o 3,5 procenta.

Generální ředitel firmy Justin King snížil od svého nástupu do funkce v roce 2004 ceny u více než 8 000 produktů ve snaze znovu získat podíl firmy na trhu, který společnost ztratila ve prospěch ostatních řetězců jako Asda společnosti Wal-Mart Stores Inc. (WMT). Společnost za posledních šest měsíců zvýšila počet svých zákazníků o jeden milion.

Jak z dnešní zprávy vyplývá, společnost Sainsbury zvýšila za předchozí čtyři kvartály své srovnatelné tržby o 1,3 %, 2,8 %, 2,1 % a 5,2 %.

Společnost kontroluje 16,2 procenta britského potravinového trhu, ve srovnání s 16,7 procenta společnosti Asda. Největší britský řetězec supermarketů Tesco zaujímá 30,5 procenta trhu.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE