BP: Společnosti H&M vzrostl v 1. čtvrtletí zisk o 21 %, méně než se čekalo

29.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Švédský provozovatel obchodů s oděvy H&M, společnost...

...Hennes & Mauritz AB, dnes oznámil, že se zisk společnosti za fiskálně první čtvrtletí zvýšil o 21 procent, což znamená nižší než analytiky očekávaný růst v důsledku textilních kvót a poklesu eura. Rovněž tak chladné počasí se negativně promítlo na prodejích společnosti během března.

Čistý zisk společnosti za tři měsíce končící v únoru vzrostl na 1,81 mld. SEK (230 mil. USD) z 1,5 mld. SEK za shodné období před rokem.

Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 1,86 mld. SEK.

Kvartální tržby společnosti vzrostly o 20 procent na 15,1 mld. SEK.

Největší evropský prodejce oděvů uvedl, že chladné počasí zpozdilo zahájení jarní prodejní sezóny, což narušilo růst tržeb firmy, která zvýšila počet svých obchodů v Německu a Polsku. Ve stávajícím čtvrtletí společnost hodlá otevřít 54 obchodů, včetně těch v USA, Španělsku a Holandsku.

Hrubá marže švédské společnosti se v uplynulém čtvrtletí snížila na 56,5 procenta z 56,8 procenta.

Ke konci února společnost provozovala 1 196 obchodů a ke konci tohoto fiskálního roku hodlá tento počet zvýšit o 13 procent.

Společnost zvyšuje své zisky rychleji než tržby, když těží z klesajících cen textilu z regionů jako je Asie.

V letošním fiskálním roce firma hodlá zvýšit počet svých obchodů na 1 343 prostřednictvím expanze v USA, Španělsku, Německu, Velké Británii, Francii a Kanadě. Společnost plánuje na jaře otevřít svůj první obchod na Slovensku a letos hodlá ještě zahájit provoz své první prodejny v Los Angeles.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE