Souhrn 30. 3. na světových trzích

31.03.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie ve čtvrtek korigovaly, ropa pokračovala v růstu   Americké akciové trhy ve čtvrtek již nedokázaly přehlížet výrazný růst ceny ropy a stabilní zvyšování úrokových sazeb a odevzdaly tak část svých předchozích slušných zisků....

a a ... Hlavní akciové indexy se po většinu obchodní seance pohybovaly v červených číslech, i když technologický Nasdaq opět prokázal svou sílu a ke konci obchodního dne dokázal posílit. S rostoucími sazbami se snižuje atraktivita investic do akcií oproti dluhopisovým instrumentům. Stále není jisté, kdy americká centrální banka skončí s restriktivní monetární politikou a zveřejněná makroekonomická data ohledně hospodářského růstu ve čtvrtém čtvrtletí tuto nejistotu nikterak nesnížily. Ve čtvrtek se dařilo zejména komoditním společnostem, když ceny ropy a drahých kovů nezadržitelně pokračovaly v růstu. Špatně si nevedly ani akcie některých počítačových a internetových společností, jako např. Apple Computer, Cisco Systems, Expedia či Symantec Corp. Index Dow Jones oslabil o 65.00 bodů na hodnotu 11150.7 bodů a S&P index ztratil 2.64 bodů na 1300.25 bodů. Nejlépe si opět vedl technologický Nasdaq, který přidal 3.04 bodů na 2340.82 bodů. Cena lehké ropy pokračovala v růstu, když stoupla 1.05% na 67.15 USD za barel.

 

Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí, v důsledku zejména poklesu spotřebních výdajů, v souladu s očekáváním ekonomů výrazně zpomalil. Ministerstvo obchodu oznámilo, že růst HDP se v posledním čtvrtletí snížil na 1.7% oproti růstu 4.1% ve třetím čtvrtletí. Zisky amerických společností však rostly nejrychleji za poslední čtyři roky. Ekonomové dále všeobecně očekávají, že na počátku tohoto roku by se tempo růstu americké ekonomiky mělo opět razantně zvýšit.

 

Největší americký maloobchodník se spotřební elektronikou Bust Buy Co. Inc. zvýšil v loňském fiskálním roce svůj zisk na 1.14 mld. USD či 2.27 USD na akcii oproti 984 mil. USD či 1.96 USD na akcii předloni. Tržby společnosti vzrostly o 12% na 30.85 mld. USD. V letošním fiskálním roce společnost odhaduje příjmy v rozmezí 34 - 35 mld. USD a zisk ve výši 2.65 – 2.80 USD na akcii.

 

Největší producent mobilních telefonů na světě finská Nokia oznámil, že v letošním roce by mělo dojít ke zvýšení prodejů mobilních telefonů o minimálně 15% ve srovnání s 795 mil. přístroji v loňském roce. Společnost tak zvýšila svůj odhad tempa růstu z původně předpokládaných 10%. Jako důvod ke zvýšení předpovědi společnost uvedla silný růst počtu uživatelů mobilních telefonů, když na tomto nárůstu by se měl z 50% podílet asijsko-pacifický region.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE