BP: Francouzský Alcatel koupí Lucent Technologies za 13,4 mld. USD

03.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Francouzský výrobce komunikačních produktů, společnost...

...Alcatel (ALA), včera oznámil akvizici menší americké konkurenční společnosti Lucent Technologies Inc. (LU) za 13,4 mld. USD. Alcatel akvizicí zvýší jak svůj podíl na trhu, tak rozšíří i portfolio svých produktů.

Dohromady společnosti vytvoří ročně příjmy ve výši asi 25 mld. USD, což se zhruba shoduje s příjmy průmyslového lídra, společnosti Cisco Systems Inc. (CSCO). Spojené firmy budou disponovat větším vlivem při jednání o cenách se svými zákazníky a současně rozšíří svoji základnu výzkumu a vývoje.

Generální ředitelkou sloučené společnosti bude stávající ředitelka firmy Lucent Patricia Russo.

Oznámení o uzavření transakce přichází pět let poté, co firmy Lucent a Alcatel spolu poprvé jednaly o sloučení. Alcatel nyní bude vlastnit 60 procent nově vzniklé společnosti, o jejímž obchodním názvu ještě nebylo rozhodnuto. Firma očekává, že se v prvním roce po sloučení zvýší i její zisk na akcii bez započtení restrukturalizačních nákladů.

Na základě podmínek dohody získají akcionáři společnosti Lucent 0,1952 ADS společnosti Alcatel za každou kmenovou akcii Lucent, kterou vlastní. Podmínky kontraktu tak hodnotí společnost Lucent na zhruba 3,01 USD na akcii, což vychází mírně pod páteční zavírací hodnotou 3,05 USD jejích akcií na NYSE. Navzdory této skutečnosti označil finanční ředitel společnosti Lucent tuto transakci za spravedlivou a přijatelnou. Dohodnutá cena znamená 6,7% navýšení oproti ceně akcií Lucent před tím, než byly před deseti dny poprvé zveřejněny zprávy o možném sloučení.

Společnosti plánují zrušit asi 10 procent sloučené pracovní síly, což znamená propuštění asi 8 800 pracovníků.

Společnosti předpokládají, že transakce bude završena během šesti až dvanácti měsíců. Podle analytiků bude ale zřejmě francouzská a americká vláda chtít prozkoumat strukturu tohoto obchodu, aby se ujistila, že jsou tajné vojenské kontrakty obou firem ochráněny. Společnost Lucent uvedla, že hodlá vytvořit nezávislou jednotku, která bude vykonávat pro americkou vládu určitou práci.

Akcie ALA v pátek oslabily o 1,97 % na 15,40 USD, akcie LU ztratily 1,29 % na 3,05 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE