Souhrn týdne 27. 3. - 31. 3. na světových trzích

04.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Obchodování na amerických akciových trzích se v průběhu minulého týdne neslo ve velmi volatilním a smíšeném duchu. Klíčovou událostí pro vývoj akcií bylo úterní zasedání centrální banky, na kterém se rozhodovalo o úrokových sazbách....

a ... FED dle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 4.75% a došlo tak k 15. zvýšení sazeb v řadě od června 2004. Pro vývoj akciových titulů však byla podstatná řeč, která rozhodnutí o sazbách provázela, a která naznačila další směřování monetární politiky centrální banky. FED totiž v zásadě další zvyšování sazeb nevyloučil, když opět zmiňoval především inflační tlaky a zdravý ekonomický růst. Bezprostřední reakce akciového trhu na tuto událost byla negativní, ale následující den se hlavní akciové indexy vydaly opět prudce vzhůru a zaznamenaly slušné zisky. Akciový trh se tak velmi rychle vzpamatoval z úterního zvýšení úrokových sazeb a pozitivně reagoval na skutečnost, že zdravá americká ekonomika by i přes vyšší úrokové sazby měla generovat silné hospodářské výsledky společností. Nicméně zisku se v minulém týdnu podařilo dosáhnout pouze technologickému indexu Nasdaq. Ten dokázal překonat klíčovou technickou hranici 2333 bodů a vyšplhal se na nejvyšší hodnotu od února 2001. Všechny akciové indexy si od počátku roku, i přes nejistotu ohledně zvyšování úrokových sazeb, vedou velice dobře.

 

V důsledku růstu cen komodit se opět dařilo zejména ropným a zlatým společnostem. Nejhůře si vedl sektor veřejných služeb a farmaceutický sektor. Index Dow Jones oslabil o 1.51% na hodnotu 11109.32 bodů a S&P index ztratil 0.62% na konečnou hodnotu 1294.83 bodů. Technologický Nasdaq pokračoval v silném růstu, když posílil o 1.17% na 2339.79 bodů.

 

Ani evropské akciové trhy nezaznamenaly výraznější výsledky. Evropské akciové indexy si však nicméně v prvním čtvrtletí tohoto roku připsaly velké zisky, když k vynikajícím výsledkům přispěly zejména robustní růst zisků společností a nadprůměrná aktivita v oblasti fúzí a akvizic. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu po třech týdnech vzestupu klesl o 0.90% a uzavíral na úrovni 1,370.40 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 oslabil jen nepatrně o 0.05% na hranici 5970.08 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index spotřebitelské důvěry v USA v březnu překvapivě vzrostl více, než ekonomové očekávali. Index se zvýšil na hodnotu 107.2 z únorových 101.7, zatímco analytici odhadovali jeho vzestup pouze na 102.0. V rámci hodnocení současné situace domácností vyšla velmi dobře zejména situace na trhu práce. Zlepšilo se ale i očekávání domácností, a to jak v případě vyhlídek nezaměstnanosti, tak i celkové budoucí ekonomické situace. Index spotřebitelského sentimentu University Michigan v březnu vzrostl na 88.9 z únorových 86.7. Data tak předčila očekávání ekonomů, kteří odhadovali vzestup indexu jen na 86.9. K dobrému výsledku opět přispělo posílení indexu současné situace i indexu očekávání.

 

Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí, v důsledku zejména poklesu spotřebních výdajů, v souladu s očekáváním ekonomů výrazně zpomalil. Ministerstvo obchodu oznámilo, že růst HDP se v posledním čtvrtletí snížil na 1.7% oproti růstu 4.1% ve třetím čtvrtletí. Zisky amerických společností však rostly nejrychleji za poslední čtyři roky. Ekonomové dále všeobecně očekávají, že na počátku tohoto roku by se tempo růstu americké ekonomiky mělo opět razantně zvýšit.

 

Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu překvapivě vzrostla. Počet nezaměstnaných se zvýšil o 30.000, zatímco ekonomové odhadovali dokonce pokles nezaměstnaných o 5.000. Míra nezaměstnanosti tak mírně vzrostla na 11.4%, když trh čekal 11.3%. V únoru došlo k poklesu nezaměstnanosti o 5.000 po zvýšení o 48.000 v lednu. Očekává se, že v dalších měsících by se situace na trhu práce měla v Německu zlepšovat společně s rychlejším hospodářským růstem.

 

Německý index IFO v březnu opět výrazně předčil očekávání analytiků a dostal se na 15 leté maximum. Index se vyšplhal na hodnotu 105.4 z revidovaných únorových 103.3, zatímco ekonomové odhadovali jeho pokles na 102.8-102.9. Ekonomické oživení v Německu tak dále posiluje. Společnosti jsou podle institutu se současnou ekonomickou situací spokojeni daleko více, než v únoru. Spotřebitelské ceny v Eurozóně v březnu vzrostly o 2.2% po růstu o 2.3% v únoru. Došlo tak k nepatrnému snížení inflace v souladu s očekáváním ekonomů. Celková inflace je v důsledku vysokých cen energií mírně zvýšená. Bez zahrnutí cen energií však inflace zůstává na velmi nízké úrovni.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americká automobilka General Motors by během několika dnů měla Komisi pro cenné papíry předložit zprávu o celoročním hospodaření, s jejímž vydáním se společnost zpozdila kvůli účetním záležitostem. List Wall Street Journal uvedl, že společnost pracuje na úpravě několika posledních účetních chyb. General Motors podle listu dále pokračuje v jednáních o možném prodeji podílu ve finanční a pojišťovací divizi General Motors Acceptance Corp. s blíže neurčenými zájemci. Rozhodnutí ohledně prodeje by mělo být učiněno během několika dnů, přičemž uskutečnění transakce by mohlo společnosti vynést až 13 mld. USD.

 

Čistý zisk stavební společnosti Lennar se v prvním čtvrtletí zvýšil o 34% na 258.1 mil. USD či 1.58 USD na akcii. Výsledky společnosti tak předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.55 USD na akcii. Tržby Lennaru byly rovněž lepší, než se očekávalo, když vzrostly o 35% na 3.2 mld. USD, zatímco trh odhadoval 3.07 mld. USD. K dobrým výsledkům přispěly i růst počtu dodaných domů o 18% na 8 904 a zvýšení prodejních cen o 12%. Společnost i nadále pro celý rok 2006 odhaduje čistý zisk ve výši 9.25 USD.

 

Největší americký maloobchodník se spotřební elektronikou Bust Buy Co. Inc. zvýšil v loňském fiskálním roce svůj zisk na 1.14 mld. USD či 2.27 USD na akcii oproti 984 mil. USD či 1.96 USD na akcii předloni. Tržby společnosti vzrostly o 12% na 30.85 mld. USD. V letošním fiskálním roce společnost odhaduje příjmy v rozmezí 34 - 35 mld. USD a zisk ve výši 2.65 – 2.80 USD na akcii.

 

Čistý zisk švýcarské životní pojišťovny Swiss Life v roce 2005 vzrostl o 44% na 874 mil. CHF či 24.82 CHF na akcii. Objem hrubého pojistného a vkladů pojištěnců se zvýšil o 0.2% na 20.2 mld. CHF. Společnost zároveň oznámila, že plánuje zvýšení dividend o 25% na 5 CHF na akcii.

 

Čistý zisk nizozemské maloobchodní a potravinářské společnosti Ahold se ve čtvrtém čtvrtletí snížil o 86% na 108 mil. EUR či 0.07 EUR na akcii oproti minulému roku, ve kterém však firma dosáhla velkých zisků zejména z nepokračujících činností. Tržby společnosti vzrostly o 0.3% na 10.83 mld. EUR. Zatímco v případě zisků se Ahold střetl s očekáváním analytiků, tržby společnosti očekávání trhu ve výši 10.9 mld. EUR nesplnily. Společnost dále oznámila, že dosáhnutí cílů vytyčených v roce 2003 je stále obtížnější. Vedení Aholdu nyní odhaduje, že srovnatelné tržby maloobchodní divize vzrostou o 2.5-3.0% a provozní marže bude činit 4.0-4.5%.

 

Největší producent mobilních telefonů na světě finská Nokia oznámil, že v letošním roce by mělo dojít ke zvýšení prodejů mobilních telefonů o minimálně 15% ve srovnání s 795 mil. přístroji v loňském roce. Společnost tak zvýšila svůj odhad tempa růstu z původně předpokládaných 10%. Jako důvod ke zvýšení předpovědi společnost uvedla silný růst počtu uživatelů mobilních telefonů, když na tomto nárůstu by se měl z 50% podílet asijsko-pacifický region.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu ceny ropy a ostatních komodit pokračovaly v růstu. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 66.80 USD za barel, když posílila o 4.08%. Cena zemního plynu dokázala posílit o dalších 0.91% na 7.21 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu se dolaru vůči ostatním měnám dařilo převážně dobře. Vůči euru americký dolar posílil jen nepatrně o 0.01%. Oproti anglické libře si však dokázal polepšit o 1.18%. Vůči japonskému jenu dolar vzrostl o plných 1.72%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.65%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE