BP: Produkce ropné společnosti BP Plc klesla v 1. čtvrtletí o 1,7 procenta

05.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Druhá největší světová ropná společnost...

...BP Plc dnes oznámila, že se její produkce v prvním čtvrtletí snížila o 1,7 procenta, když zaznamenala zmírnění tempa růstu v Rusku. Společnost zároveň oznámila, že části její texaské rafinérie obnovily svůj provoz.

Denní produkce ropy a zemního plynu této firmy činila v prvním čtvrtletí 4,03 milionu barelů, ve srovnání s 4,1 milionu barelů ve shodném čtvrtletí před rokem. Produkce v ruské divizi, TNK-BP, se zvýšila o 2,5 procenta oproti 16procentnímu růstu v prvním čtvrtletí před rokem. Na nižší produkci se dle vyjádření společnosti podepsalo mrazivé počasí.

Generální ředitel firmy John Browne v únoru oznámil, že v rozmezí let 2006-2008 hodlá vrátit akcionářům firmy až 65 mld. USD místo toho, aby investoval prostředky do akvizic nebo výzkumů.

Podle analytiků se na ziscích společnosti za první čtvrtletí negativně odráží uzavření texaské rafinérie. Ta byla uzavřena již více než šest měsíců prvně v důsledku exploze a požáru a poté kvůli hurikánům. Jak již bylo uvedeno, části této rafinérie již ale obnovily svůj provoz.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE