Souhrn 4. 4. na světových trzích

05.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v úterý opět posilovaly, ropa mírně klesla   Americké akciové trhy v úterý pokračovaly v růstu. Pozitivní nálada byla podpořena některými makroekonomickými faktory. Velkou měrou se o dobrý výsledek zasloužila...

o ... stabilizace na trhu dluhopisů, kde výnosnost desetiletého dluhopisu se sice pohybuje na 22 měsíčních maximech, ale pomalu dochází ke stagnaci pohybu výnosové míry směrem vzhůru. Příznivě trh vnímal také mírný pokles ceny ropy, která v několika posledních dnech prudce posilovala. Optimizmus investorů byl podpořen i další aktivitami z oblasti fúzí a akvizic. Společnost Computer Sciences hledá zájemce ke koupi a konglomerát 3M uvažuje o prodeji své farmaceutické divize. Akcie obou společností posilovaly. Index Dow Jones posílil o 58.91 bodů na hodnotu 11203.85 bodů a S&P index přidal 8.12 bodů na 1305.93 bodů. Technologický Nasdaq vzrostl o 8.62 bodů na 2345.36 bodů a dostal se tak na nové pětileté maximum. Cena lehké ropy odevzdala část svých dřívějších zisků, když oslabila o 0.76% na 66.23 USD za barel.

 

V zemích Eurozóny i nadále přetrvává vyšší míra nezaměstnanosti. Přesto však v posledním roce klesla téměř o 1%. Míra nezaměstnanosti Eurozóny v únoru klesla na 8.2% z 8.3% v lednu. Pokles míry nezaměstnanosti v únoru nastal v řadě zemí Eurozóny. Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu překvapivě mírně vzrostla na 11.4%. Do výsledků se mírně promítají i cyklické důvody a rychlejší růst ekonomiky Eurozóny. Míra nezaměstnanosti by mohla v dalších měsících ještě mírně klesnout, avšak na významnější oživení trhu práce se stále čeká.

 

Index firemní aktivity služeb Eurozóny v březnu mírně zaostal za očekáváním, když stagnoval na úrovni 58.2. Maloobchodní tržby Eurozóny v únoru meziměsíčně klesly o 0.2% a meziročně vzrostly o 1.0% po silnějším růstu o revidovaných 1.3% v lednu. Oživení evropské ekonomiky, které lze spatřovat v poslední době, se stále nedotýká právě maloobchodních tržeb a tudíž ani spotřeby domácností. Ostatní indikátory ekonomické aktivity v Eurozóně však posilují.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE