Souhrn 5. 4. na světových trzích

06.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie ve středu pokračovaly v růstu a pokořily nová pětiletá maxima   Americké akciové trhy ani ve středu nevybočily ze silně pozitivního trendu a nezadržitelně pokračovaly v růstu. Index Dow Jones a Nasdaq se opět vyšplhaly...

a a ... na nová pětiletá maxima. K dobrému výsledku trhu napomohlo větší množství příznivých zpráv z technologického sektoru. Investory potěšilo i prohlášení prezidenta Kansaské rezervní banky, který vyjádřil přesvědčení, že restriktivní monetární politika centrální banky se blíží ke konci. Akciový trh prokázal svou sílu, když dokázal posilovat i přes opětovný růst ceny ropy. Index Dow Jones posílil o 35.70 bodů na hodnotu 11239.55 bodů a S&P index přidal 5.63 bodů na 1311.56 bodů. Nejlépe si vedl technologický Nasdaq, který vzrostl o 14.39 bodů na 2359.75 bodů. Cena lehké ropy se navrátila k růstu, když posílila o 1.27% na 67.07 USD za barel.

 

Americký producent počítačů Apple Computer představil nový software Boot Camp, který umožní fungování konkurenčního operačního systému Windows od Microsoftu pracovat v jeho strojích. Tato možnost by mohla přilákat miliony nových kupujících, kteří upřednostňují operační systém Windows a zároveň by měli zájem o práci na počítačích Macintosh od Applu. Akcie společnosti na základě pozitivní zprávy vystoupaly o téměř 10%.

 

Britská ropná společnost BP očekává v prvním čtvrtletí stagnaci produkce. Společnost odhaduje produkci ve výši cca 4.025 mil. barelů ekvivalentu ropy denně, přičemž analytici očekávali produkci ve výši 4.1 mil. barelů. Produkce ropy britskou společností by tak stagnovala na hodnotách ze čtvrtého čtvrtletí. Poklesl zejména objem produkce ruské divize TNK-BP, z důvodu prodeje některých aktiv a neobvykle chladnému počasí. Naproti tomu postupně dochází k navrácení produkce po hurikánech Katrina a Rita do původního rozsahu. Rafinérská marže společnosti klesla na 6.28 USD za barel ze 7.60 USD ve čtvrtém čtvrtletí, ale byla vyšší než v prvním čtvrtletí 2005, kdy dosahovala 5.94 USD. Společnost však v blízké budoucnosti očekává značný růst marží v segmentech zemního plynu, elektřiny a obnovitelných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE