Souhrn týdne 3. 4. - 7. 4. na světových trzích

10.04.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americké akciové trhy v průběhu prvních čtyřech dnech uplynulého týdne nevybočily ze silně pozitivním trendu a nezadržitelně pokračovaly v růstu. Index Dow Jones a Nasdaq se opět vyšplhaly na nová pětiletá maxima. Optimizmus...

a ... investorů byl mimo jiné podpořen i další aktivitami z oblasti fúzí a akvizic, když společnost Computer Sciences hledá zájemce ke koupi a konglomerát 3M uvažuje o prodeji své farmaceutické divize. Ve čtvrtek již akciové tituly nezaznamenaly výraznější výsledky, když na trh negativně zapůsobily spíše slabší tržby zveřejněné některými maloobchodními řetězci, což vyvolalo určité obavy o zpomalování spotřeby domácností. K razantnímu výprodeji na trhu s akciemi však došlo až v pátek po zveřejnění březnových dat z trhu práce. Z počátku trh na zprávu o stavu zaměstnanosti reagoval pozitivně, nicméně příznivá nálada investorů velice rychle vyprchala a akciové tituly zamířily směrem dolů. Důvodem pátečního výprodeje mohl být právě relativně silný trh práce, který vytváří prostor pro centrální banku k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Výnos desetiletého vládního dluhopisu dosáhl rekordních 4.96%.

 

V průběhu minulého týdne se velice dobře dařilo komoditám, které tak opět byly středem pozornosti. Cena zlata se vyšplhala na hranici 600 USD za trojskou unci, což je nejvyšší hodnota za posledních 25 let. Rostla i cena ropy, z čehož opět těžily především akcie energetických společností. Špatně si nevedly ani sektory polovodičů a dopravy. Nejhorší výsledky zaznamenaly biotechnologický a farmaceutický sektor. Index Dow Jones posílil o 0.10% na hodnotu 11120.04 bodů a S&P index se zvýšil o 0.05% na konečnou hodnotu 1295.50 bodů. Technologický Nasdaq se téměř nezměnil, když oslabil o nepatrných 0.03% na 2339.02 bodů.

 

Ani evropské akciové trhy nezaznamenaly díky slabšímu pátku výraznější výsledky. V průběhu týdne však ve zdravém tempu pokračovala aktivita v oblasti fúzí a akvizic, když španělská stavební společnost Ferrovial učinila nabídku odkoupení britské letecké společnosti BAA a akcie britské banky Barclays rostly na základě spekulací o jejím možném převzetí. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu posílil o 0.4% a uzavíral na úrovni 1,375.73 bodů. Index tak rozšířil svůj zisk od počátku roku na 8%. Hlavní německý index XETRA DAX 30 oslabil jen nepatrně o 0.29% na hranici 5952.92 bodů. Je zřejmé, že evropské akcie zaznamenávají nejlepší začátek roku od roku 1998. I nadále jsou v následujících 12 – 18 měsících očekávány velmi silné zisky evropských společností, tažené zejména kapitálovými výdaji a aktivitami na poli fúzí a akvizic.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index ISM průmyslu v březnu nečekaně klesl na 55.2, zatímco ekonomové odhadovali růst indexu na 57.0. Růst nových zakázek i produkce však lze stále považovat za relativně silný. Nicméně tato makroekonomická data alespoň dočasně naznačují určité zpomalení velmi zdravého růstu aktivity průmyslu v USA.

 

Počet nově vytvořených pracovních míst v březnu vzrostl o 211 000, zatímco trh čekal zvýšení o 190 000. Míra nezaměstnanosti klesla na 4.7% oproti 4.8% v únoru. Revize hodnot ukazatelů zaměstnanosti směrem dolů v předchozích měsících však zapříčinily, že zpráva je všeobecně slabší než ekonomové odhadovali. Nezaměstnanost v prvním čtvrtletí tak klesla o něco méně, než se původně očekávalo.

 

V zemích Eurozóny i nadále přetrvává vyšší míra nezaměstnanosti. Přesto však v posledním roce klesla téměř o 1%. Míra nezaměstnanosti Eurozóny v únoru klesla na 8.2% z 8.3% v lednu. Pokles míry nezaměstnanosti v únoru nastal v řadě zemí Eurozóny. Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu překvapivě mírně vzrostla na 11.4%. Do výsledků se mírně promítají i cyklické důvody a rychlejší růst ekonomiky Eurozóny. Míra nezaměstnanosti by mohla v dalších měsících ještě mírně klesnout, avšak na významnější oživení trhu práce se stále čeká.

 

Index firemní aktivity služeb Eurozóny v březnu mírně zaostal za očekáváním, když stagnoval na úrovni 58.2. Maloobchodní tržby Eurozóny v únoru meziměsíčně klesly o 0.2% a meziročně vzrostly o 1.0% po silnějším růstu o revidovaných 1.3% v lednu. Oživení evropské ekonomiky, které lze spatřovat v poslední době, se stále nedotýká právě maloobchodních tržeb a tudíž ani spotřeby domácností. Ostatní indikátory ekonomické aktivity v Eurozóně však posilují.

 

Evropská centrální banka na svém včerejším zasedání ponechala dle očekávání trhu základní úrokovou sazbu beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstává na úrovni 2.50%. Na tiskové konferenci však prezident ECB Jean-Claude Trichet naznačil, že ke zvýšení nedojde pravděpodobně ani v květnu. Nicméně Trichet dále prohlásil, že ECB chce udržet inflační nebezpečí pod kontrolou, z čehož lze pravděpodobně usuzovat na zvyšování úrokových sazeb v budoucnosti.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americký producent počítačů Apple Computer představil nový software Boot Camp, který umožní fungování konkurenčního operačního systému Windows od Microsoftu pracovat v jeho strojích. Tato možnost by mohla přilákat miliony nových kupujících, kteří upřednostňují operační systém Windows a zároveň by měli zájem o práci na počítačích Macintosh od Applu. Akcie společnosti na základě pozitivní zprávy vystoupaly o téměř 10%.

 

Srovnatelné tržby maloobchodní společnosti Target v březnu vzrostly o 2.2%, zatímco analytici očekávali 2.1%. Celkové tržby společnosti se zvýšily o 8.6% na 4.79 mld. USD. Vedení targetu odhaduje, že pozdější termín letošních Velikonoc velmi pozitivně ovlivní tržby společnosti v dubnu. Čistý zisk výrobce elektronických zařízení Research in Motion se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil na 18.4 mil. USD či 0.10 USD na akcii. zaúčtovala jednorázové náklady 162,5 mil. USD. Bez zahrnutí jednorázových nákladů, vynaložených v souvislosti se soudním sporem s firmou NTP a jeho urovnáním, zisk společnosti dosáhl 0.65 USD na akcii, což bylo v souladu s původně odhadovaným rozmezím 0.64-0.66 USD. Tržby společnosti vzrostly o 39% na 561.2 mil. USD. Zisk i tržby Research in Motion mírně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 0.67 USD na akcii a tržby ve výši 567 mil. USD.

 

Britská ropná společnost BP očekává v prvním čtvrtletí stagnaci produkce. Společnost odhaduje produkci ve výši cca 4.025 mil. barelů ekvivalentu ropy denně, přičemž analytici očekávali produkci ve výši 4.1 mil. barelů. Produkce ropy britskou společností by tak stagnovala na hodnotách ze čtvrtého čtvrtletí. Poklesl zejména objem produkce ruské divize TNK-BP, z důvodu prodeje některých aktiv a neobvykle chladnému počasí. Naproti tomu postupně dochází k navrácení produkce po hurikánech Katrina a Rita do původního rozsahu. Rafinérská marže společnosti klesla na 6.28 USD za barel ze 7.60 USD ve čtvrtém čtvrtletí, ale byla vyšší než v prvním čtvrtletí 2005, kdy dosahovala 5.94 USD. Společnost však v blízké budoucnosti očekává značný růst marží v segmentech zemního plynu, elektřiny a obnovitelných zdrojů.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu ceny ropy a ostatních komodit pokračovaly v růstu. Lehká ropa uzavírala týden na hodnotě 67.39 USD za barel, když posílila o 0.88%. Cena zemního plynu však výrazněji klesla o dalších 7.18% na 6.69 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu se dolaru vůči ostatním měnám dařilo smíšeně, když po slabším vstupu do nového týdne dolar v jeho závěru dokázal posilovat. Vůči euru americký dolar oslabil o 0.65%. Oproti anglické libře se snížil dokonce o 1.12%. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0.42%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.24%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE