Čekání na valné hromady, kdy s dividendou Philipa Morrise a 11 % růst akcií Tatry.

10.04.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí obchodování na trhu RM SYSTÉMU v prvním dubnovém týdnu.

• Zahraniční vlivy
• Faktory působící na ČEZ
• Philip Morris ČR
• Český Telecom
• Růst České spořitelny, Tatry a Vítkovic

Začátek dubna byl v obchodování na trhu RM-SYSTÉMU spíše pozitivní, samotný index RM S PK 30 posílil o necelých 60 procentních bodů a vrátil se nad hranici 2 550 bodů. Zahraniční akciové trhy spíše mírně posilovaly a v sekundárním efektu tak pozitivně působily na český kapitálový trh. Z makroekonomických dat zmiňme vývoj obchodní bilance České republiky. Za měsíc únor převyšoval vývoz nad dovozem o 7.1 mld. Kč - vývoz táhne především automobilový průmysl, dovoz pak ropa.

Pozitivní vývoj zaznamenaly akcie ČEZu. Na trhu RM S jejich index vzrostl z pondělních otevíracích 820 Kč až ke čtvrtečním rekordním 850 Kč. Pátek pak byl ve znamení drobné korekce a týden titul uzavřel v pásmu kolem 841 Kč. Za růstem můžeme nalézt několik základních faktorů.

Český kapitálový trh poslední dobou stále více ovlivňují informace o potenciálních dividendových výnosech. Investorská veřejnost byla v případě ČEZu smířená s dividendou v intervalu kolem 12 Kč z akcie. Do hry vstoupila velká voda a jí způsobené škody mohou být, dle prohlášení ministra průmyslu Milana Urbana, hrazeny mimo jiné tzv. mimořádnou povodňovou dividendou. Ta by se v případě ČEZ měla pohybovat kolem 2 mld. Kč (+5 Kč). Tedy očekávaný dividendový výnos by dle analytiků mohl být někde kolem 17 Kč. Na tuto zprávu reagovala akcie veskrze pozitivně.

Opačný charakter měla zpráva o prodloužení konečného termínu na podání závazných přihlášek na koupi rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud. Rumunská strana požaduje zvýšení nabídek na 750 mil. EUR. Dle prohlášení ČEZu nebude o tuto akvizici usilovat za každou cenu.

Akcie Philip Morris ČR se v prvním dubnovém týdnu obchodovaly v pásmu kolem 16 600 Kč při poměrně malých objemech obchodů. Jak společnost rozdělí zisk mezi akcionáře se bude rozhodovat na valné hromadě konané 24.dubna 2006; tento termín je také rozhodným dnem pro výplatu dividendy. Již od 18.dubna bude však na žádost představenstva pozastaveno vypořádání s tímto titulem. Páteční termín 14.dubna 2006 bude tedy poslední den, který umožňuje koupit akcii s nárokem na dividendu na trhu RM S - díky on-line vypořádáním v čase T+0. Jaká bude výše dividendy zůstává nadále v rovině spekulací.

Akcie Českého Telecomu uzavřely týden na hodnotě 502 Kč. Odliv investic do akcií této emise je patrný po oznámení výplaty dividendy až 2.října 2006 s rozhodným dnem 25.září 2006. Poměrně hojně komentovaným tématem byla tento týden otázka nových tarifů ČT, kterým se společnost snaží zastavit odliv klientů pevných linek

Na Volném trhu posílily o 4% akcie České spořitelny, když pondělní obchodování otevřely na 711 Kč a v pátek uzavřely na 740 Kč. Akcie Vítkovic se v pátek krátkodobě vrátily k hodnotám nad 250 Kč, týden uzavřely na 240 Kč. Výrazný růst zaznamenaly také akcie Tatry, když po otevření na 108 Kč posílily o více jak 11% a týden uzavřely na 120 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s ,

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE