BP: LG.Philips reportuje za 1. čtvrtletí zisk 50,26 mil. USD

11.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Výrobce plochých obrazovek, společnost...

...LG.Philips LCD Co. Ltd., dnes reportoval zisk za první čtvrtletí oproti ztrátě za shodné období před rokem podpořený vyššími prodeji televizních obrazovek. Oproti předchozímu čtvrtletí se ale zisk společnosti snížil v důsledku poklesu cen LCD panelů.

Společnost LG.Philips, která je největším světovým výrobcem velkých LCD panelů, a její menší konkurenti by mohli čelit ještě většímu poklesu cen panelů ve druhém čtvrtletí před oživením, které by mělo nastat později v tomto roce.

Přesycení trhu s LCD panely bude jistě ještě během roku pokračovat, a bude tak držet marže firem z tohoto oboru na nízké úrovni vzhledem k tomu, že výrobci LCD panelů agresivně zvyšují své výrobní kapacity, když sází na chuť spotřebitelů pořídit si velké a elegantní LCD televizory.

Čistý zisk jihokorejské společnosti LG.Philips za první čtvrtletí končící v březnu činil 48 mld. wonů (50,26 mil. USD), a mírně tak zaostal za očekáváním analytiků pro 52,3 mld. wonů.

Za shodné období před rokem firma vykázala ztrátu 78,8 mld. wonů a v předešlém čtvrtletí (říjen-prosinec) hospodařila se ziskem 327,8 mld. wonů.

Tržby společnosti vyšly za uplynulý kvartál na 2,47 bilionu wonů, ve srovnání s 2,06 bilionu wonů před rokem a 2,96 bilionu wonů ve čtvrtém čtvrtletí.

Hospodaření společnosti LG.Philips, jejímiž hlavními rivaly jsou domácí Samsung Electronics Co. Ltd. a tchajwanská společnost AU Optronics Corp., bylo negativně ovlivněno nízkými cenami monitorů a notebookových panelů, které se obvykle potýkají v prvním pololetí se slabou poptávkou.

Analytici očekávají oživení ve druhém pololetí, kdy by měly dostupnější ceny zvýšit prodeje televizorů s plochou obrazovkou.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE