BP: BAA Plc: Počet odbavených cestujících na letišti Heathrow loni klesl

11.04.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový provozovatel letišť, společnost...

...BAA Plc, dnes oznámil, že se růst počtu cestujících na britských letištích za dvanáct měsíců končících v březnu zpomalil. Za touto skutečností stojí dle vyjádření firmy stagnující ekonomický růst a teroristické útoky v Londýně.

Sedm britských letišť, které tato společnost provozuje, odbavilo ve fiskálním roce končícím 31. března 144,6 milionu cestujících, což znamená ve srovnání s předchozím rokem nárůst o dvě procenta. V předešlém roce ovšem společnost vykázala nárůst počtu odbavených cestujících o 6,3 procenta.

Zpomalení růstu přichází v době, kdy BAA investuje 4,2 miliardy liber do výstavby pátého terminálu na londýnském letišti Heathrow, nejrušnějším letišti Evropy. Samotné letiště Heathrow odbavilo v loňském roce 64,7 mil. cestujících, což představuje pokles o 0,3 procenta.

Letiště Gatwick, druhé největší londýnské letiště, odbavilo v uplynulém fiskálním roce 32,8 milionu cestujících, nárůst o 2,6 procenta oproti předešlému roku. Počet cestujících na letišti Stansted, které představuje hlavní britskou základnu pro největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair Holding Plc, vzrostl o 5 procent na 22,2 milionu.

Podle vyjádření společnosti BAA se počet cestujících na letištích Heathrow a Gatwick snížil v březnu v důsledku načasování velikonočních svátků, které letos připadají až na duben. Čtyřdenní velikonoční svátky se letos v Evropě slaví mezi 14. dubnem až 17. dubnem, zatímco loni se Velikonoce slavily již v březnu.

Sedm britských letišť této společnosti, mezi které také patří letiště v Edingburghu, Glasgow a Southamptonu, odbavilo v březnu 11,4 milionu cestujících, což v meziročním srovnání znamená pokles o 1,3 procenta.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE